CAVİT ÇETİN: ORTAK AKILDA BULUŞMALIYIZ
Yayınlanma :
17.10.2021 15:33
Güncelleme :
17.10.2021 15:46


Ardahan’da yerel kalkınmanın önemine dikkat çeken iş adamı Cavit Çetin, “işsizliği azaltacak ve göçün önünü kesecek yerel yatırımlara daha çok önem vermeliyiz. Bu kapsamda yerel sorunlar ve beraberinde yerel projeler çözüm bulduğu zaman göç duracak” dedi.
Bölgelerarası ekonomik eşitsizliğin sosyal yaşam ve ekonomik hayatın tüm parametrelerine yansıdığını bildiren Çetin, bölgenin imkan ve yeteneklerini şirketleşme şeklinde ifade edemediğini, bunun da istihdama ve üretime olumsuz yansıdığını açıkladı.
Doğu Anadolu Bölgesinde var olan kalkınma enerjisinin üretime dönüşmesi noktasında devlet desteğinin mutlak gerekli olduğunu vurgulayan Çetin: “Her şeyi devletten beklemek mümkün değil. Ancak, sermaye ve emek noktasında güç birliği yapma noktasında üzerimize düşeni yapıp yapmadığımızı sorgulamak gerekli. Kalkınmanın bir kolektif iş olduğu gerçeğini hatırlarsak, iş ve güç birliği yapmak zorunda olduğumuz ortaya çıkacaktır” ifadesini kullandı.
Ardahan ve Doğu Anadolu bölgesi illerinin yer aldığı 6’üncü Teşvik Bölgesi illeri içinde Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi illerinde şirketleşme hareketliliğinin hız kazandığını, buna karşılık Doğu Anadolu Bölgesi illerinde şirketleşme olgusunun hız kestiğini dile getiren Çetin, Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki diğer teşvikli illerde kolektif ruhun ön plana çıktığını vurguladı.
Ardahan’da kapanan işyeri sayısı çokluğu, açılan işyeri ve şirket azlığı, protestolu senet fazlalığı gibi ekonomik olaylarda gözle görülür biçimde ciddi biçimde olumsuz bir süreç içinde olduğunu kaydeden Cavit Çetin, il ekonomisindeki ritim kaybının, yalnızca devlet destekleri noktasında izah edilemeyeceğini, durgunluğun ildeki ekonomik faktörlerin harekete geçirilemeyişinden kaynaklandığını bildirdi. Çetin,”İl ekonomisi göç nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşarken, fırsatları değerlendirmeye yoğunlaşmıyoruz. Önceliğimiz fırsatların yönetimi olmalı” dedi.
Ekonomik kalkınma için gösterilen çaba da unutulmamalıdır diyen Çetin: “Esnafımızın, üreticimizin ve çiftçimizin ihtiyaçları doğrultusunda çaba gösterilmiyor. Halen büyük eksiklikler gözden kaçıyor. Gözden kaçan çözümü bulunmayan sorunlar, ekonomik kalkınma konusunda yolumuzu uzatmaktadır. Ardahan için zaman kaybetmeden bu sorunların üzerinde durulmalıdır. Bir an önce Ardahan’ın huzuru ve refahı için bir arada olmalı, ortak kararlar olmalı ve ortak bir yolda daha güzel daha yaşanılır bir Ardahan için birlikte yürümeliyiz” dedi.
Doğu Anadolu’da Malatya ve Elazığ, Karadeniz Bölgesinde Trabzon, Çorum ve Rize, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin gibi illerde gündemin ekonomi ve kalkınma olduğunu ifade eden Çetin, Ardahan’da ise ekonomik olguların sadece izlendiğini, ekonomik sürecin gündeme getirilmesi ve ekonomik gündeme odaklaşmanın sağlanabilmesi için yeterli çabaların gösterilmesi konusunda unutulan eksiklikler olduğu konusuna dikkat çekti.
TOBB’un şirketleşme verilerinin iyi okunması gerektiğine işaret eden Çetin, “Şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi açılma ve kapanma sayılarına dikkat edilirse, Ardahan’ın ekonomik durumu ortaya çıkar. Küçük işletmelerin yıllık bazda yüksek sayıda açıldığı ama yine kapanma olaylarında küçük işletme sayısının önde olduğu görülüyor. Güç birliğinin olmamasından kaynaklanan bu durumu gidermenin yolu, kolektif bir ruh oluşturmak, kalkınma enerjisini bu yola harcayarak, ortak akılda buluşmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ardahan Valisi Hüseyin Öner’in çalışmalarını çok beğendiğini ve takip ettiğini de açıklayan Çetin, “Vali Öner’in özellikle pandemi sürecinde ortaya koyduğu gayreti unutmamak lazım. Ardahan’ın Covid-19 aşı uygulamasında yakaladığı %75’lik başarı oranı ardından mavi kategoriye geçmesi bizi mutlu etmiştir. Sağlık camiasını kutluyorum” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: