Tarımsal Üretici Birlikleri Ürün veya Ürün grubu bazında faaliyet gösteren birliğin süt fiyatlarını pazarlamayı amaçlamaktadır. Birlik adına açıklama yapan kurucu Başkanı Yavuz Usanmaz, Piyasa araştırmasını yaparak ilimizde üretilen sütlerin kalitesinden dolayı 10 KG sütten 1 kg kuru Kaşar ( Eski Kaşar Peynir ) üretilmektedir. Sütü alan sanayici peşin parayı veriyoruz bahanesiyle şimdiye kadar Üreticiyi sömürmektedirler.
60 kuruş veya 80 kuruş arasında aldıkları sütü kg olarak almaktadırlar. Asıl sıvı maddeler litre olarak satılması gerekmektedir. Aradaki 130 gr. Fark kimin cebine gidiyor? Asıl meseleye yaşanan bu haksız kazanca nasıl bakmalıyız, soruyorum! Sanayiciler olarak bu iddialarımı gelin bir toplantıda tartışalım davet ediyorum. Birlik Başkanı olarak ben diyorum ki, bütün girdiler dahil siz 1 kg peyniri 9-10 tl’ye mal ediyorsunuz. 3-5 ay öncesine kadar peyniri 17 tl’de satıyordunuz. Şimdi 20 tl’ye çıkardınız. Bu fahiş kar Dünyanın hangi ülkesinde var?
Serbest piyasa ekonomisini bahane ederek ne kadar vergi ödediğinizde bizi ilgilendirmiyor; Birliğimizin görevi üreticiyi koruduğumuz kadar tüketiciyi de korumak zorundayız. Kapalı kapılar ardında iş mevsiminde üreticiyi mahkum ederek istediğiniz fiyat üzerinden paraları veriyorsunuz. Birliğimizin almış olduğu kararla süt fiyatları 1tl 20 kuruş belirlenmiştir. Mandıracılar ise 12 tl’ye peyniri mal ettiği halde 20 tl’ye satıyor, %80 kar Türkiye’de Yasalsa sende bu yasadan faydalan. Gelin ortak bir toplantı yapalım, ileride daha büyük sorunlar yaşamayalım diyorum. Birliğimiz İneğe çok değer vermektedir. İnek başlı başına bir canlı fabrikadır, Süt ve süt ürünlerini et ve et ürünlerini tümü inekten üretiliyor.
Bu nedenle üreticinin elinde ineği tutmak için süt fiyatlarını makul bir seviyede satmak zorundayız. Üretici en az 3 yıllık süt fiyatlarını görmelidir. Ona göre ineğini elinde tutabilsin, Birliğimiz ilimizde kaliteli olan ve organik özelliğini taşıyan süt fiyatlarını 1 TL 20 kuruştan pazarlamayı öneriyor. Birliğin görüşünü almadan süt alan şahıslar süt fiyatlarına şaibe katmış demektir. Yasal hakkımızı kullanırız. Başka illerdeki kurulan birlikler bizi bağlayamaz" ifadesini kullandı.
Haziran ayında süt arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Kars Bölge Müdürlüğü, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarında Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttığını bildirdi.
Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan'ı kapsayan bölge de,mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,8 artış, inek peyniri üretimi yüzde 7,6 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 8,4 azalış gösterdi.
Kars TUİK Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Haziran ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,4 artış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,1 artış gösterdi.
Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,9 artış, inek peyniri üretimi yüzde 7,3 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 6,1 artış gösterdi.
Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 azalış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü, Haziran 2014 Haziran ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi