Ardahan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ömürcan Sural, il genelinde son dönemde artış gösteren neonatal buzağı ishalleriyle mücadelenin yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü duyurdu.
Ardahan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ömürcan Sural, “Serbest klinisyen ve kamu veteriner hekimlerimiz sahada büyük bir özveriyle çalışıyor. Buzağı ölümlerine yol açan ishal vakalarına karşı güçlü bir mücadele yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Gece Gündüz Sahadayız”
Ardahan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ömürcan Sural, hastalıkla mücadelede alınan sonuçlara ve üreticilere yönelik tavsiyelere değinerek şu açıklamalarda bulundu:
“E. coli, rotavirüs, koronavirüs ve kriptosporidiyoz etkenlerine karşı yürüttüğümüz laboratuvar destekli müdahaleler sayesinde, kliniklerimize kayıtlı vakalarda %80’in üzerinde başarı sağladık. Ancak geç müdahale edilen ya da yanlış bakım uygulanan hayvanlarda ne yazık ki başarı oranı düşüyor.”
Sural, buzağı ölümlerinin önlenebilmesi için üreticilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Gebeliğin son döneminde mutlaka rota-korona aşısı uygulanmalı. Doğan buzağılara vakit kaybetmeden kolostrum (ağız sütü) verilmeli. Göbek bakımı ihmal edilmemeli, buzağılar temiz, kuru ve havadar ortamlarda büyütülmeli. Durgunluk, ateş veya iştahsızlık gibi belirtiler görüldüğünde ise hemen veteriner hekime başvurulmalı.” dedi.
“Erken Müdahale Hayat Kurtarır”
“Her hastalıkta olduğu gibi buzağı ishallerinde de erken müdahale kritik. Tüm yetiştiricilerimizi bilinçli ve duyarlı olmaya davet ediyorum.”
Yorumlar
Kalan Karakter: