BAŞKAN GELER: DOĞU EKSPRESİNİN SON DURAĞI ARDAHAN OLMALIDIR
Yayınlanma :
13.02.2021 17:29
Güncelleme :
13.02.2021 17:29


MALTEPE ARDAHANLILAR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:
“Bilindiği üzere Ardahan 1992 yılında il olmuş, yaklaşık yüz bin nüfusa sahip yerleşik nüfusunun beş katı kadar da göç vermiş Türkiye Cumhuriyeti Devletine kuzey doğuda sınır bekçiliği yapan bir ildir. Ülkemizin iki önemli sınır kapısı Çıldır Aktaş Sınır kapısı ve Posof Türkgözü Sınır kapıları Ardahan’dadır. Dolayısıyla ülkemizin Kafkaslara açılan kapılarıdır. Tarihi ipek yolu üzerindedir. Üçüncü kapısı da Çıldır’dan geçen Kars-Tiflis-Bakü Tren hattıyla açılmıştır. Damal ilçemizde Karacadağ sırtlarına iki aylık bir süreçte doğal oluşumlu Atatürk silüeti düşmekte ve izlenmektedir. Yine Doğu Anadolu’nun ikinci büyük gölü olan Çıldır gölü ve sınırımızı çizen su yolu olan Aktaş gölü Ardahan’da yer almaktadır. Bu iki gölümüzde de eskimo usulü balıkçılık yapılmaktadır. Yaz ve kış festivalleri organize edilmektedir. Ardahan, Çıldır, Hanak, Göle ve Kurtkale’de tarihi kaleler bulunmaktadır.
Ardahan Yalnızçam ormanları ve yerleşkesinde doğal setlerden oluşan Yalnızçam kayak tesisleri bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli besin kaynaklarından olan Kafkas ırkı arı balı bu ilimizde ve ilçelerinde üretilmektedir. Posof ilçemiz ve Ardahan genelinde endemik bitki türleri bulunmaktadır. Bu bitkilerle doğal hayvancılık yapılmaktadır. Özellikle kaz yetiştiriciliği bölgenin en önemli kaynağını oluşturmaktadır. Göle ilçemizde dünyaca ünlü gravyer ve Ardahan kaşar peyniri doğal ortamlarda üretilmektedir. Çıldır ilçesi Kurtkale bölgesinde ve Kura nehri vadisinde organik ve doğal ortamda meyvecilik yapılmaktadır.
Posof ilçemizde, Karadeniz’in çok çeşitli yeşil tonlarını, doğal meyvelerini ve belki de dünyanın hiçbir coğrafyasında yetişmeyen içi ve dışı kırmızı elmasını görebilmekteyiz. Çıldır gölü ve Kura nehri üzerinde Çıldır, Sevimli, Köroğlu, Kotanlı, Kayabeyi ve Akıncı sulama ve elektrik üretim barajları bulunmaktadır. 2008 yılında Ardahan Üniversitesi kurularak Ardahan gençliğinin ışığa karışması sağlanmıştır. Türkiye’ye gelen ve Avrupa’ya kadar uzanan Azerbaycan doğalgazı Ardahan ili, Posof ilçesinden giriş yapmaktadır.
Daha sayamadığımız yüzlerce konusu bulanan Ardahan’ın en önemli ekonomik yönü ise, son yıllarda Turizm olmuştur. Öyle ki, yaz ve kış turizmine uygun alanları mevcuttur. Ancak bu büyük turizm potansiyeline rağmen ulaşım konusunda çok gerilerdeyiz ve ülke ekonomisinden hak ettiğimiz payı alamıyoruz. Bu nedenle de diyoruz ki; “Turizm ve nostalji amaçlı kullanılan, ileride Ardahan’a kadar gelecek olan Doğu Ekspresi hem tanıtım hem turizm hem de Ardahan’ın ekonomisine ve gelişmesine katkısının olacağına inandığımız için şu anda Ankara-Kars arsında hizmet veren Doğu Ekspresinin İstanbul-Ardahan arası hizmet vermesi doğru olacaktır. “Doğu Ekspresinin son durağı Ardahan olmalıdır.” Bu talebimizi tüm devlet yetkililerine ve ülke kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: