BAŞKAN CANİP KARA'NIN ARDAHAN RAPORUNDA NELER VAR?
Yayınlanma :
13.06.2022 21:54
Güncelleme :
13.06.2022 22:24


Kara’nın raporunda Ardahan Merkez, Hanak, Göle, Damal, Çıldır, Posof ilçeleri ile Köprülü Beldesi yer aldı.
CANİP KARA: “SORUNLARI BİLİYORUZ, ÇÖZÜM İÇİN GELİYORUZ”
Mevcut hükümetlerin Ardahan ve bölgeye yeterli hizmeti ve yatırımları yapmadığı için sürekli bir göç verdiğini açıklayan CHP’li Kara, “Bundan dolayı insanlarımız mağdur olmuş ve bu mağduriyetimiz devam etmektedir. İlimizin ve ilçelerimizin temel geçim kaynakları başlıca hayvancılık ve tarımdır. Ülkemiz, Gürcistan Cumhuriyeti ile sınırdaş olan Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş sınır kapıları ile Kafkasya ve uzak doğuya erişmektedir. Dünyanın doğusu ile batısını birbirine bağlayan Bakü, Tiflis, Kars demir yolunun Türkiye topraklarındaki büyük kesimi 5661 km2 yüzölçümüne sahip olan Ardahan illinden geçmesine rağmen bu demir yolunun ilimize hiçbir ekonomik ya da istihdam eksenli katkısı bulunmamaktadır. istihdam eksenli üretim merkezi olamayan Ardahan’da ki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Son yıllarda tarım ve hayvancılığa devlet tarafından verilen desteğin neredeyse sıfır noktasına gelmesi ile Ardahan halkının temel geçim kaynağı olan hayvancılık ve arıcılığı bitirme noktasına getirmiştir” dedi.
ARDAHAN VE BÖLGEDE ET ÜRETİMİ YÜZDE 60 AZALMIŞTIR
Son 30 yılda Ardahan tarım ve hayvancılığın yanlış politikalar yüzünden yüzde 60 düştüğüne dikkat çeken Başkan Kara, “1990’lı yılların sonuna kadar Türkiye’nin et ve deri ihtiyacının yaklaşık %40 kadarını Kars ile birlikte karşılayan Ardahan’da bu günkü toplam küçük ve büyükbaş hayvan sayısı 1990’lı yıllarla mukayese edildiğinde neredeyse %60 oranında azalmıştır. Sosyo ekonomik darboğazdaki Ardahan halkı özellikle Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi bir çok ile göç etmişlerdir. Bu haliyle Ardahan nüfusu azalan il statüsündedir” ifadesini kullandı.
‘Türkiye'de olduğu gibi serhat Ardahan’ın bütün sorunlarını ve çözümlerini bildiğini ve bu kötü gidişata artık dur demenin zamanın geldiğini’ açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Örgütü Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı ve SDD Yönetim Kurulu üyesi Canip Kara, Ardahan geneli için özetlediği raporunda şunları söyledi:
KORUMALI TARIMA GEÇİLMELİ, TEŞVİKLER ÜRETİMDE KULLANILMALI
“Bölgemizde bilinçli besicilik ve organik üretim teşvik edilmelidir. Bir an önce korumalı tarıma geçilmeli, toprak üstü tarıma önem verilmelidir. Devlet teşvikleri üretimde kullanılmalı, tohum, gübre, ilaç, sulama, elektrik vb. giderleri doğrudan ve bir plan çerçevesinde karşılamalıdır. Ziraat mühendisleri görevlendirilmeli ve hangi zamanda ürünlerin ekileceği üreticilerle birlikte kararlaştırılmalıdır.
Elde edilecek ürünün ise, o gününün değerinden alımının garantisi verilmelidir.
İşsizler ordusuna katılan üniversite öğrencilerinin geldikleri nokta ortadadır. Oysa illerin potansiyeli yoğun olan sektöre göre uygulamalı eğitim okulları açılıp okulundan mezun olan öğrencilere uzun vadeli düşük faizli kredi desteği verilerek üretim sürecine dahil olmaları sağlanabilir. Böylelikle kalifiye işgücü sağlanacak, üretim yoğunlaşacak işsizlik büyük bir sorun olmaktan çıkacaktır.
MESLEK DALLARINDA UYGULAMAYA ÖNEM VERİLMELİDİR
İlçelerimizde uygulamalı, hayvancılık ve uygulamalı tarım liseleri açılmalıdır. Örneğin, hayvancılık okullarında ahır nasıl olmalı, hayvana hangi yem verilmeli, hayvanını tımarı, sütün sağımı, peynirin ve yağın yapılması gibi, Kaz yetiştiriciliği ve arıcılık uygulamalı bir şekilde görülmelidir. Örneğin Göle ilçemizde eski adı inekhane olan tarım işletme müdürlüğünün tekrar devletleştirilmeli ve eski işlevsel haline getirilmelidir.
SINIR TİCARETİ VE TURİZME ÖNEM VERİLMELİ
Türki komşularımızla sınır ticaretinin yenilenerek daha işlevsel hale getirilmeli, Bakü Tiflis demir yolu tekrar çalıştırılmalıdır. İlimizde kayak turizmini daha etkin hale getirilip bölgeye gelir sağlanmalıdır. Çıldır gölü turizminin gelişmesi için yazın burada su sporları, kışın kızak ve buz sporları geliştirilmeli, Gölün etrafı ağaçlandırılarak milli park ilan edilmeli ve Çıldır gölünde balıkçılık bir ticaret merkezi haline getirilmelidir.
KAVILCANIN EKİMİNE BÜYÜK ÖNEM VERMELİYİZ
Hanak ve Damal ilçelerimizde yetiştirilen kavlıca direk organik olmakla birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bunların üretimini daha da artırılmalıdır.
ORGANİK ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ ARTTIRILMALI
Posof ilçemizde Badele bölgesi elması ve Posof kuru fasulyesi birinci sınıftır. Bütün bu organik ürünleri pazarları için ilimizdeki tarım, hayvancılık, arıcılık, gül turizmi, kayak turizmini kapsayacak Kafkasya serbest bölge oluşturulmalıdır.
SORUNLARI, YÜREKLİ VE DONANIMLI İNSANLAR ÇÖZER
Bölgemizin ve ilimizin sorunların çözümlerini iyi bilmekteyiz. Yapılacak ilk seçimde CHP’nin ve Millet İttifakı’nın iktidarında gücendirilmiş parlamenter sistemde, ülkemizi tekrar güzel günlere götüreceğimize kimsenin kuşkusu olmasın. Bütün bunları gerçekleştirecek donanımlı ve yürekli insanlara ihtiyaç vardır. Güçlerimizi birleştirmeli ve örgütlü bir güce dönüştürmeliyiz.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: