Göle ilçe merkezine 21 kilometre mesafedeki Sarıçam Ormanları ile kaplı Balçeşme köyünden geçen Kayınlık Deresi üzerine HES yapılması için uzmanlar çağrı da bulundu.
Kura Nehrinin ana kaynaklarından biri olan Kayınlık deresinin boşa aktığına vurgu yapan uzmanlar derenin ülke ekonomisine kazandırılmasını istedi.
Türkiye'nin birçok ilinde çevrecilerin karşı çıkmasına rağmen sayıları her geçen gün artarak devam eden Hidro Elektrik Santralleri hakkında kamuoyunda yanlış bir algı yarattığını dile getiren uzmanlar hazırladıkları raporda; HES’lerin ucuz enerji üretiminin yanı sıra bulunduğu bölgedeki tarım sektörüne de önemli katkılar sağladığı vurgulandı.
HES projelerinin ekonomik faydalarına da değinen uzmanlar; Enerji üretimindeki düşük maliyet nedeniyle ülkemizde son yıllarda bu alanda birçok projenin hayata geçirildiği açıklandı.
Hâlihazırda ülke enerjisinin yüzde 30’a yakın bir kısmının HES’lerden üretilen elektrik ile sağlandığına vurgu yapan uzmanlar hazırladıkları raporda şunları aktardı; “HES’ler, bir kez inşa edildikten sonra düşük işletme ve bakım maliyetleriyle çalışır. Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltarak enerji ithalatını düşürür ve enerji maliyetlerini uzun vadede ucuzlatarak vatandaşa yansıtır. Ayrıca yerli su kaynaklarını kullanarak enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltır. Bu da, özellikle enerji ithalatına bağımlı bizim gibi ülkeler için döviz tasarrufu sağlar. Avrupa elektrik üretiminde tamamen doğal kaynaklara yöneldi bunların başında da HES’ler geliyor” denildi.
Ardahan’ın coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu dere ve akarsuların ülke ekonomisine kazandırılmasını isteyen uzmanlar, “Ardahan’da sürdürülebilir enerji üretme yollarından güneş, rüzgar ve hidroelektrik üretim potansiyeli nedeniyle Göle ilçesine bağlı Balçeşme Köyü bu yatırımların yapılması için en uygun yerlerin başında geliyor. Bölgeye canlılık getirecek böyle bir projenin hayata geçmesi ayrıca inşaat aşamasında ve işletme sürecinde yerel iş gücü için istihdam fırsatları yaratacaktır. HES projesinin hayata geçmesiyle birlikte bölgede ekonomik hareketlilik artar. İyi planlanmış bir su yönetimiyle depolamalı yapılmış HES’ler, tarım içinde oldukça verimli hale gelerek ekonomik kalkınmadaki ivmeyi hızlandırır” bilgileri paylaşıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: