Televizyon kanalından Medyatv'yi izlemek için uydu ayarları; Frekans: 11804, Sembol:2444, (v)vertikal dikey 283.Kanal 24-25-26- Ağustos 2012 tarihinde üç gün boyunca yapılan Bal festivali çekimlerimiz yarın MEDYATV'de yayınlanacaktır.
Festivalin ilk gününde düzenlenen Hedef 2023 Panelinin ayrıntılarını ise Belediye Başkanı Faruk Köksoy'un Panelde yapmış olduğu konuşmasında verilmiştir.
Belediye Başkanımız Sayın Faruk Köksoy'un Hedef 2023 Panelinde'ki konuşması; Sayın valim, Sayın Milletvekillerim ve değerli misafirler 13. Ardahan Kültür ve Bal Festivalinin panel programına hoş geldiniz diyerek hepinizi saygıyla selamlıyorum. Öncelikle güzel bir Ramazan ayı atmosferi yaşıyarak bayramı kutlarken ülkemizde yaşadığımız üzücü olaylar, şehit haberleri, katliamlar bu programa buruk bir şekilde başlamamıza sebep olmuştur. Buradan şehitlemizin ruhlarının şad olmasını, vatandaşlarımızın mekanlarının cennet olmasını Cenab-ı Hakk'tan dileyerek yakınlarına ve milletimize sabır ve metanet diliyorum.
Bildiğiniz üzere festivalimiz il içinde ve dışında yaşayan tüm insanlarımızın ve hemşerilerimizin, benimsediği, ilgiyle takip ettiği, geleneksel bir yapıya kavuşmuştur. Festival proğramına alarak, bu yıl dördüncüsünü icra ettiğimiz panel ve çalıştaylarımız da Ardahan'ın önemli sektörlerini konu etmiştik.Bilindiği gibi bu tür programlarda alınan kararlar ve oluşan yol haritası, temelde toplumun ortak hafızasında yer almaktadır.
Önceki panel ve çalıştaylarımız da "Bal ve Arıcılık" sektörünü konu etmiştik. Burada değerli sektör temsilcileri, uzmanlar ve akademisyenler önemli katkılar yapmıştı. Sonuç bildirileri yayınlamıştık. Bu sonuç bildirileri zaman zaman çeşitli platformlarda gündeme gelmektedir.Bu sonuç bildirilerinden bir kaç maddeyi önemli bulduğum için tekrar ediyorum. Kafkas arısı bulunduğu bu coğrafya'da yaratılışı ve biyolojisi gereği, yüksek verim oluşturmaktadır. Bal, polen ve propolis ürünlerinin bu ekosistemde Kafkas Arısı ile büyük bir üretim potensiyeline sahip olduğu tekrarla herkesçe bilinmelidir ve bu potansiyele uygun hedefleri ve tedbirleri geliştirmek zorundayız.
Çok önemli olduğu için söylemek istiyorum; Ardahan'da ki Kafkas arı kolonilerinin kışlatmak için başka bir havzaya gitmesi hem emek, zaman ve para kaybıdır; hem de Balın kalitesini, arının genetiğini bozmaktadır. İkinci olarak Ardahan'ın tamamının orta vadede tam kapalı izole bölgeye dönüşmesi gerekmektedir. Bu hedeflerin 2023 yılına kadar tamamlanmasının Ardahan'a ve bu sektöre, güç ve değer katacağına inanıyorum.Bugünki proğramın Hedef 2023 Ardahan adını almasının sebebini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılı ülkemizin gelişmesinin, dönüşmesinin, değişmesinin, büyümesinin, refaha ulaşmasının önemli bir yıl dönümü olarak hedeflenmektedir.
Bu çerçevede Ardahanımızında bu yarışın ve proğramlamanın içinde yer almasının önemi açıktır.Esasen Ardahan'da sivil toplum örgütlerimiz, meslek odalarımız ve birliklerimiz, idari ve siyasi temsilcilerimiz, duyarlı vatandaşlarımız ve entellüktel birikimi olan hemşehrilerimiz Ardahan'ın geleceği ile ilgili önemli proje ve yaklaşımları dile getirmektedirler. Çeşitli ortamlarda birbirleriyle paylaşmaktadırlar. Bu anlamda ciddi bir yerel birikim mevcuttur. Bu birikimin yazılı ve sistematik bir çerçeveye oturması gerekmektedir. Öncelik sırası; kısa, orta ve uzun vadeli hedefler ve bir yol haritası tespit edilerek kayıtlara geçirilmesi önceliklidir.İlimizde artık faal bir üniversite ve ilimizi içine alan bölgemizde bütün sektörlere ve potansiyel değerlerimize ilgi duyan bir kalkınma ajansımız mevcuttur. Bu iki önemli kurum, yukarıda ifade ettiğim yerel birikime önemli katkılar yapmaktadır. Dolayısıyla bütün bu unsurların fikirlerinin, yaklaşımlarının, projelerinin Hedef 2023 ARDAHAN panelinde sunulması geleceğimize ışık tutacaktır.
Ardahan Belediyesi olarak biz de şehrimizin değişimini, dönüşümünü, gelişimini ve rekreatif alanlarını planladık ve uygulamasını yürütmekteyiz. Bunlardan bazılarını zikretmek istiyorum; Kentsel dönüşüm projesi, Kür - Kale rekreasyon projesi, imar revizyonu, modern halk pazarı projesi, entegre hayvan pazarı projesi, altyapı (kanalizasyon) projesinin uygulanması, katı atık ve atık su arıtma projeleri, Tarihi köprü ve tarihi binaların restorasyon projelerini bitirdik, uygulama süreçleri devam ediyor.Bir bölgenin bir şehrin geleceğinin projelerini ve gelişme dinamiklerini belirlerken o bölgenin potansiyel varlıklarına, komşu bölgenin potansiyel varlıklarına, coğrafyaya ve haritaya iyi bakmalıyız diye düşünüyoruz. Bütün bunlardan kendi bulunduğumuz konuma nasıl bir fayda ve aktivite sağlarız diye düşünmeliyiz.Bu çerçevede bugün için ilimizin potansiyel varlıkları, değerleri az çok herkesçe bilinmektedir. Bunlar: çayır - mera potansiye ve bitki çeşitliliği, hayvancılık ve hayvancılık ürünleri, arıcılık ve arı ürünleri, turizm (kış turizmi, doğa turizmi, hemşehri turizmi vb). Tabiki bu sektörler ve başka varlıklar SVOT analiziyle yani güçlü - zayıf, fırsatları ve tehtitleri de formüle edilerek önemli sonuçlar elde edilebilir.Birkaç örnek;Güney ve Orta Anadolu ortalaması 10 dönümde kuru ot miktarı 200 kgdır.
Ardahanda ise 1 dönümde yaklaşık 400 kgdır.·İlimizin komşuları olan Artvin doğa turizmi açısından çok güçlü konumda, Kars ise Tarihi varlıklar açısından güçlü konumda. Ardahan ilimiz bu iki il arasında geçiş özelliği taşımakta ve bu üç il birlikte önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Bölgeyi biraz daha genişletirsek, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır hattı hem ulaşım sektörü açısından hem turizm sektörü açısından birbirleriyle yüksek irtibatı olması gereken illerdir. Dolayısıyla Karadeniz otoyolunun bu illerin hattından yani Ardahan üzerinden tünel sistemleriyle İran sınırına kadar bölünmüş yol veya otoyol olarak Ulaştırma Bakanlığının proğramlarına girmesi ve 2023'e ulaşması mühimdir diye düşünüyoruz ve inanıyoruz ki sayın vekillerimiz ve bakanlığımızda bu konuya sıcak bakmakta ve takip etmektedirler. "·Yine Komşumuz Gürcistan Ardahan için önemli. Bu ülkenin yer altı zenginlikleri herkesçe bilinmektedir ki yeterli değil ve ülke geleceğini turizm üzerine kurgulamaktadır.
Gürcistan sınırında iki kapısı mevcut olan Ardahan, Gürcistan'ın hedeflediği doğa, tarih ve av turizmi açısından da önemli potansiyele sahiptir. Bu çerçevede Gürcistana Türkgözünden ulaşacak devletarası otoyolun Ilgar'dan tünelle geçişi kısa vadede öne çıkmaktadır ve sevindirici olan Sayın Başbakanımızın talimatıyla karayolları genel müdürlüğü bu yol ve tünelin fizibilite proje ihalesini başlatmıştır. Hızla neticelendirilmesinin Ardahan için önemi açıktır."·İlimize en yakın tren yolu Kars'ta nihayet bulmaktadır.
Susuz'a kadar da hat döşenmiş durumdadır. Hattın döşendiği yerden Ardahan'a mesafe 70 km civarındadır. 10Binden fazla Üniversite öğrencisi hedefleyen bir üniversitesi olan, Artvin iliyle birlikte yakın merkezlerle 300 bine yakın yerleşik nüfusu bulunan, yine Artvinle birlikte Batıda Milyon civarında göç etmiş irtibatı kopmamış nüfusa sahip, her yıl batıya 150 bine yakın büyükbaş hayvan gönderen, batıdan alternatif yem ihtiyacı olan, son teşvik sistemiyle organize sanayisi güçlenen, turizme ve yatırıma uygun bölge merkezi Ardahan için elbetteki bütün bu sektörlere alternatif ve güçlü bir ulaşım şekli olan Tren yolunun ivedilikle Ardahan'a kadar gelmesi ve hatta İstanbul - Ardahan tarifeli seferlere kavuşması zaruri bir hedeftir diye düşünüyoruz." ·Yine bize göre bugün için 300 bin civarında olan büyükbaş hayvancılığın 500 bini meraya dayalı 500 bini kesif besicilik ve damızlık olmak üzere 1 milyon hedefine göre planlamalarımızı yapmalı, arazi toplulaştırma projesini entegre etmeli 2023'e uygulanabilir hale sokmalıyız.
Bu kadar kaliteli çayır, mera ve bitki çeşitliliğine sahip bir coğrafyanın sahibi olarak tamamen kendi gayretleri ve fedakarlıkları ile ayakta duran süt ürünleri sektörüne damızlık süt inekleri entegre ederek Türkiye'de ve Dünya'da söz sahibi olmanın yollarını bulmalıyız. ( Kayserili ortaklarla et ürünlerini de hak ettiği yere ulaştırmalıyız.)Hepinize katkılarınız ve katılımınız için saygılar sunuyor, teşekkür ediyorum, Panel ve festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.