Üniversitenin uzun yıllardır yürüttüğü bilimsel araştırmalar kapsamında ata tohumu kavılca buğdayının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı.
Ardahan Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, bundan sonraki süreçte de Kavılca buğdayı üzerine yürütülen projelerin geliştirilerek hem akademik çalışmalara hem de çiftçilerin üretim potansiyeline katkı sunmaya devam edileceğini belirtti.
Kavılca buğdayı hasadıyla ilgili üniversiteden yapılan açıklama da ise şu bilgilere yer verildi; “10 bin yıllık geçmişe sahip olan ve Ardahan’ın tarımsal mirasının en değerli unsurlarından biri olarak bilinen Kavılca buğdayı, gluten oranı düşük ve besin değeri yüksek olması bakımından önemli bir niteliğe sahiptir. Üniversitemizin tarımsal üretim alanında sürdürdüğü çalışmalar, hem bölgesel kalkınmaya katkı sağlıyor hem de geleneksel tarım ürünlerinin bilimsel yöntemlerle korunmasına örnek teşkil ediyor” denildi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’da Kavılca buğdayı üzerine yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Ardahan Üniversitesi’nin bölgesel kalkınmaya katkı sunan bu örnek çalışmaları, hem ülkemizin tarımsal mirasının korunmasına hem de sürdürülebilir tarıma ışık tutmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.
YÖK, Kavılca buğdayı ile ilgili çalışmaların yükseköğretim adına örnek bir model olduğunu vurgulamış ve Ardahan Üniversitesinin bu alandaki çabalarını takdirle karşılamıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: