Mart ve Nisan aylarında kuluçkaya yatırılan anaç kazlar 28 günlük kuluçka sonrası "cücük ve bilik" adı verilen kaz yavruları baharla birlikte yumurtalarından çıkmaya başladı.
Kış aylarında sofraların vazgeçilmez yöresel lezzetlerinden biri olan, köylerde çiftçilik yapan kadın üreticilerin özenle beslediği kaz yavruları yumurtadan çıkarak doğayla buluştu. Ardahan’ın en büyük kaz üreticisi Aydemirler Kaz Çiftliği ise yılın ilk kaz cücüklerini satışa sundu.
Türkiye'deki kaz üretiminin önemli bir bölümünün yapıldığı Kars ve Ardahan bölgesinde birçok aile, geçimini bu işten sağlıyor. Kaz besicileri, havaların ısındığı bugünlerde kuluçkadan çıkan kaz yavrularını, iyi beslenmeleri için anaç kazlarla birlikte doğaya bırakmaya başladı. Kaz üretimini eski yöntemler ile yapmayan vatandaşlar ise yetiştirecekleri kaz yavruları için çiftliklerin yolunu tuttu.
Ardahan Merkeze bağlı Ağzıpek (cincirop) köyünde geniş bir alan üzerine kurulu Aydemirler Kaz Çiftliği kuluçka makinalarında ürettiği kaz yavrularını müşterilerinin satışına sundu. Kaz cücüğüne olan talebe yetişmeye çalışan çiftliğin önü sabahın ilk saatleriyle birlikte vatandaşların akınına uğradı. İşletme sahibi bu yıl kaz cücüğüne olan ilginin arttığını söyledi.
Saatlerce sıra bekleyip çiftlikten kaz cücüğü satın alan bir vatandaş ise şunları söyledi, “Eskiden bu kaz cücüklerini evlerimizde annelerimiz anaç kazların altına koyarak çıkarırdı. Ancak artık bu iş biraz daha kolaylaştı. Aydemirler kaz çiftliği bu işi bizim yerimize yapıyor. Bizde hiçbir zahmete girmeden yumurtadan çıkmış birkaç günlük kaz yavrularını alarak büyümesi için besliyoruz. Kışın hem gurbetteki akrabalarımıza göndermek hem de kendimiz için kesim zamanına kadar bakıp büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: