Ülke kalkınmasında üniversitelerin rolü çok büyüktür. En önemlisi şehirlerimizin, gelişmesinde çok büyük katkıları vardır. Kentlerin 'yeni bir kimliğe ' kavuşmasında en önemli etkenlerden biridir üniversiteler.
Halkın ve Ülkenin üniversitelerden beklentileri çoktur. Ardahan Üniversitesi yeni kurulmasına rağmen daha vizyoner bir döneme girmiş durumda akademik çalışmalar, daha çok projeler, daha çok araştırma-geliştirme faaliyetleri içerisine girerek bölge üniversiteleri içinde yerini çok hızlı bir şekilde aldığı için bu anlamda hızla gelişmiş olan Ardahan Üniversitesinden Ardahanlıların beklentisi de hızla artmaktadır.
Ardahan Üniversitesinin 2010-2011 açılış yılı öncesi gazetemize bir açıklamada bulunan İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği onursal üyesi Ardahanlı hemşerimiz Mustafa Küpeli; 'Ardahan Üniversitesi her geçen gün büyüyüp Türkiye üniversiteleriyle rekabet ederken, Kafkas üniversitelerinin liderliğine soyunmuştur. Bunun yanında bilimsel faaliyetlerde yarış içerisinde olduğu için Ülkemiz, Ardahan'ımız ve bizim için sevindirici bir gelişmedir.' dedi.
Üniversiteler; sosyoloji, hukuk ve ekonomi bilimlerinde; önemli fikirler üretir.' diyen Mustafa Küpeli; 'Üniversitelerin akademisyenleri ve öğretim üyeleri bir bölgede ki sanayinin, tarımın, ekonomik faaliyetlerin daha etkin ve daha verimli yapılabilmesi noktasında belirleyici unsur olmuştur, her zaman en kısa yolu ve kesin çözümü gösterebilir.' diyen Mustafa Küpeli konuşmalarını şöyle sürdürdü;
Ardahan Haber: Sn. Küpeli Ardahan'ı yakinen takip ediyorsunuz 2008 yılında Üniversitenin kuruluş aşamasında önemli gelişmelere tanık olanlardan birisiydiniz bize geçmişte ki durumdan bahsedebilir misiniz?
Ben olsaydım bırakıp kaçardım..
Mustafa Küpeli:Türkiye'nin en yoksul illerinden birine rektör olarak atanırken bin bir yokluk içinde üniversitenin kuruluşunu yapan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz; büyük umutlarla hemşerilerine güvenerek Ardahan'a gelmişti ama geldiğinde umduğunun %5'i dahi bulamamış. Ardahanlı siyasiler, dernekler, işadamları ve sanatçılarından Ardahanlı hemşerilerinden yeterince yardım gelmediği için Ünüveristenin kurtuluş yolunu tek başına bulurken çok sıkıntı çekti. Bir telefonda bin sıkıntıdan bahsederken ona yardımcı olamamanın üzüntüsünü tam iki yıldır çekiyorum. Ben Sn. Korkmaz'ın yerinde olsaydım Üniversiteyi kurmadan kaçar giderdim.
Ardahan Haber: Üniversitenin Ardahan'a ve Ardahan halkına ne gibi katkıları oldu?
Mustafa Küpeli:Bilgi korkutur. Alaylı; bilgileri hizaya getirip ezber bozar O bölgenin Sivil Toplam Örgütleri, siyasileri ve kanat önderleri bölge hakkında bilgi verirken Üniversite kadrosu karşısında kendini denetler ve doğru mesajlar vermek zorunda kalır. Dolayısıyla üniversitemiz Ardahan'a Akademik bir il kimliğinin kazanması yolunu açmıştır.
Kafkas üniversiteleri Ardahan üniversitesi sayesinde Ardahan'a gelip memleketimizi tanıdılar.
Ardahan Haber: Üniversitenin Ardahan tanıtımına ne gibi katkısı oldu?
Mustafa Küpeli: Üniversite kurulmadan önce Kafkasya'da kurulan üniversite kadrosu yönetimleri Ardahan'a geliyor muydu veya Ardahan bu kadar Kafkasya basınında yer alıyor muydu tabi ki almıyordu. Üniversite sayesinde Kafkas basınına da Ardahan hakkında övgü dolu cümleli haberlere rastlamak mümkün oldu.
Üniversite Ardahan'ı Kafkaslarda lider yaptı
Ulusal ve Uluslar arası iletişimi kurup bölgenin tanıtımına önemli katkı sunan Ardahan Üniversitesinin cesur girişimleri sonucu Kafkas Üniversiteler birliği kurulduğunda Ardahan üniversitesi Kafkaslara başkan olması bölge ve bilgi lideri olması Ardahan'ın Kafkaslarda yeni bir kimlik kazanmasına vesile olmuştur.
Ulusal Basın kameralarını Ardahan'a çevirmiştir
Ardahan Üniversitesinin uyguladığı ulusal projelerini gören ulusal basın; kameralarının objektiflerini Ardahan'a çevirmiştir. Bu anlamda Ulusal basında önemli yer bulan Ardahan Üniversitesinin akademik ve fiziki gelişimi ile bölgenin ve ülkenin dikkatini Ardahan Üniversitesinin yaptığı önemli projeleri gören ülkemizin önemli köşe yazarları konu etmişlerdir. Bu sayede Ardahan'ın tanıtımı ve reklamı büyük ölçüde yapılmıştır.
Ardahan'ın tarihi yeniden yazılacak
'Tarih; tarihtir bir kez yazılır.' sözünden yola çıkarsak Ardahan'ın tarihi eksik yazıldığı için ikinci kez yazılacaktır. Biraz geri gidersek Kafkaslarda 1878-1879 Osmanlı Rus savaşından sonra Ardahan ve bölgesinde; tarihi gelişmeler üzerinde çalışılmadı ve Ardahan Bölgesin de kurulan şura hükümetlerini kuranları, Ardahan'ı işgalden kurtarmak için canı pahasına savaşan ve Ardahan'ı Ruslardan 17 kez geri alan deli Halit Paşa'yı ve beraberinde ki Ardahanlı milis kuvvetlerinin sayılarını, katledilen şehit sayısını, en önemlisi Ermeniler tarafında yakılan ve katledilenlerin sayısını bu güne kadar tarihçiler gelip araştırmadıkları gibi Zahmet edip Osmanlı arşivlerinden alıp halkı aydınlatmadığı için Sarıkamış da kaç askerin şehit düştüğünü bilmediğimiz gibi Ardahan'ın geçmiş tarihini de bilmiyoruz. Bu anlamda Ardahan Üniversitesi tarihçileri; araştıracak, tezler hazırlayacak, Ardahan'ın bu gününü ve dününü tanıyıp yeni, şanlı bir tarih ortaya çıkaracaklardır. Bu da ülkemiz ve Ardahan halkı için önemli kazınım olacaktır.
Artık Hibe kredileri geri gitmeyecektir
Ardahan Haber: Ardahanlı yatırım yapmak için neden teşvik kredi alamıyor?
Mustafa Küpeli: Şehit kanlarıyla yoğrulmuş topraklara sahip çıkmayacaksın, yatırıp yapmayıp değersiz bir hale getireceksin, kredi için teminat olarak İstanbul'dan gayrimenkul isteyeceksin… Aslında bu devletin ayıbıdır. Şimdi Ardahan; Türkiye'de en az kredi ve teşvik alan illerin içindedir. En önemlisi AB hibe kredilerine proje veremediği için yarısından fazlasının geri gittiğine şahit olmuş birisiyim Ama Türkiye'de üniversite ışığında yapılan projelerin %90'nın AB'de kabul görüp onaylandığını biliyorum.
Korkmaz; Geri vitesi olmadığı için başardı..
Ardahan Haber: Sn Korkmaz, bu zoru nasıl başardı?
Mustafa Küpeli: İlk geldiğinde büyük zorluklarla yaşamını idame eden, öğretmen evinde kalan, maddi manevi desteği olmadan, en önemlisi de umut desteği olmdan bir üniversite kurup o üniversiteyi Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasına koymak, Kafkas üniversitelerinin lideri yapan Sn. Korkmaz'ın Memleket sevdası, başarma inancı olmasından ve en önemlisi de geri vitesinin olmamasından bu başarı öyküsünü yazmıştır ' diye düşünüyorum
Ardahan Haber: Üniversite'nin Ardahan'a sosyo-kültürel açıdan ne gibi katkıları olmuştur?
Mustafa Küpeli: Sistem %95 kar, %5 zarar eder. Üniversite kurumsal bir yer olduğu için bilimin ve ilimin ışığında her şeyin doğrusunu yapmak sistemli gibi bir görevi bulunmaktadır. Örneğin Ardahan önemli kültürlerinden halk oyunlarını, Ardahan türkülerinin formatların bozmadan yaşatmak konusunda Üniversiteler önemli bir çaba içindedir. Ardahan Üniversitesi; Ardahan'ın değeri Şeref Taşlıova'ya doktora ödülü verip ozanlık geleneğini heyecanlandırıp etkin kılmıştır. Bunlar hep üniversite sayesinde olmuştur. Bunları üst üste koyarsak Ardahan Üniversitesi Ardahan'ın sosyo-kültürel ve ekonomi açıdan kalkınmasında yol haritası olacaktır.
2 yıllık Başarı öyküsü üniversiteyi de Ardahan'ı da büyütmüştür
Ardahan Üniversitesi 2008 de kayıtlara başlarken Fiziki bina bulamıyor, o dönem eski valilik binasını bile almakta zorluk çekiyordu. Sn. Korkmaz direnmeseydi Üniversite bu güne gelmemiş olacaktı. Burada bu başarılı ve güzel gelişmelerden söz edemezdik ve bu günlere gelemezdi bir de şimdiye bakın; 2010-2011 akademik yılında, yeni kayıt yaptıracak 610'u lisans, 700'ü ön lisans olmak üzere toplam 2137 öğrenci ile devam edecektir. Ardahan'ın bir ilçesinin nüfusu kadar olduğu için Bu gün 2010-2011 öğretim yılı öğrenci sayısı sevindiricidir.
Korkmazın moralini kimse bozamadı
Memleketini seven Ramazan Korkmaz; vizyonunu geniş tuttu. Önce Kafkaslara açılan merkezi üniversitesi statüsü kazanması, kurulan yeni üniversiteler arasında ilk olarak yabancı uyruklu öğrenci alması, açılan üniversiteler arasında en hızlı büyüyen üniversite olması gibi önemli projelere imza atan Sn. Korkmaz; YÖK'ü de hükümeti de çok etkiledi. Başaracağına ve büyüteceğine inanan kurumlar da Korkmaz ve Üniversite ekibine güvenerek ekonomik katkı sunarak üniversiteyi bu güne getirmiştir.
Emeği geçen herkese teşekkürler
Ardahan Haber: Son olarak neler söyleyeceksiniz?
Mustafa Küpeli: Doğduğum ve büyüdüğüm, yoksulluğa yenilmiş, son 4 yıldır eğitim ve öğretim alanında sondan 4. olan ilimin üniversitesini bu güne taşıyan başta Ardahan Üniversitesinin Rektörü Sn. Ramazan Korkmaz'a, yardımcılarına, dekanlarına Öğretim üyelerine ve bütün kadroya sonsuz teşekkür ederim.