Hayvan pazarlarının kapatılması şap hastalığını engelleyemedi. Bölgede görülen şap virüsü hayvan ölümlerinin yaşanmasına neden olurken, üreticilerin çaresizliği piyasalarda tedirginlik yarattı.
Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aşı çalışmaları virüsün yayılmasını durduramadı. Üreticiler arasında korkuya neden olan salgınla mücadelede yetersiz kaldığı öne sürülen İl Tarım Müdürü Muhammed Fatih Cineviz ise vatandaşların tepkisini çekti.
Bölgenin en büyük canlı hayvan pazarlarından birisine sahip olan Ardahan genelinde Temmuz ayı başından itibaren etkisini sürdüren şap hastalığı, köylerde ciddi kayıplara yol açtı. Ardahan Merkeze bağlı Beşiktaş (Mucuc) köyünde şap hastalığına bağlı hayvan ölümleri görüldü. Köyde geçimini hayvancılıkla sağlayan Özgür Topçu’ya ait bir büyükbaş hayvan şap hastalığı nedeniyle telef oldu.
Şap hastalığı nedeniyle ineği telef olan Özgür Topçu, Ardahan İl Tarım Müdürlüğü yetkilerine tepki gösterdi. Yetkililerin virüsle mücadele yetersiz kaldığını söyleyen mağdur vatandaş, salgına karşı uygulanan şap aşısının ise etkisinin olmadığını belirtti.
Topçu, “Şap hastalığı köyümüzde yaygın ve tehlikeli bir şekilde devam etmektedir. Bununla ilgili gereken aşı ve tedavi ilgili kurumlarca bulunamamış olup biz çiftçileri zor durumda bırakmışlardır. Şap aşısı adı altında yılda iki kez uygulanan ve parası alınan aşının bizleri getirdiği nokta budur. Bugün bir ineğimi şap hastalığı nedeniyle kaybettim. Ölen hayvanların tazminatını da vermiyorlar. Buradan tüm yetkili birimlere sesleniyorum. Vatandaşı mağdur ve çaresiz bırakmayınız" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: