2007 Yılında Barış Yıldırım ve Arkadaşları tarafından İstanbul Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak kuruluşu gerçekleşen, 2009 yılında Tuncer Dağ Başkanlığındaki yönetim tarafından devir alındıktan sonra 2010 yılında isim değişikliği yapılarak İstanbul Ardahanlılar Kültür Evi olan oluşum İstanbul’da bulunan Ardahan dernekleri arasında en genç olmasına rağmen yapmış oldukları çalışmalar ile sadece Ardahan’ın değil İstanbul’daki belirli sivil toplum örgütleri arasında saygın bir yere gelmiştir.
İstanbul Ardahanlılar Kültür Evi önümüzdeki dönem yapacakları faaliyetlerin planını yaparak uygulama için çalışmalara başladı.
İstanbul Ardahanlılar Kültür Evi oluşturmuş oldukları çalışma gurupları ile her gurubun kendi alanında faaliyet yürütmesi için alt birimler oluşturmaya başladığı bildirildi.
İstanbul Ardahan Kültür Evi 26.03.2011 günü yapmış olduğu kongre ile dernek uygulamalarında ilk defa rastlanan iç yönetmelikler hazırlatarak genel kurula sunmuş ve genel kurulda kabul gören “Çalışma Gurupları Yönetmeliği” “Disiplin Yönetmeliği” “Mal ve Hizmet Alım Yönetmeliği” “Aidat Yönetmeliği” “Üyelik Yönetmeliği” ve “Personel Yönetmeliği” 27.03.2011 günü yürürlüğe girmişti.
İstanbul Ardahan Kültür Evi Yönetim Kurulu yürürlüğe giren bu yönetmelikler doğrultusunda çalışmalarını hızlandırarak ilk olarak aidat yönetmeliğini uygulamaya koymuş tüm üyelerin aidatlarını mobil aidat sistemi ile Türkcell ve Avea ile anlaşma yaparak banka üzerinden tahsil etmeye başlamıştır.
İstanbul Ardahanlılar Kültür Evi Yönetim Kurulu yönetmeliklere dayanarak hazırladığı en ciddi kararı ise Çalışma Gurupları Yönetmeliğini uygulamaya koyarak atmış olduğu ciddi adımdır.
Ardahan Kültür Evi tarafından 26.03.2011 tarih ve 2 nolu Çalışma Gurupları Yönetmeliğine dayanarak hazırlamış oldukları Yönetim Kurulu İç yönetmeliği oldu. İlgili yönetmelik doğrultusunda Kültür Evi bünyesinde görev yapan 19 kişilik yönetim kuruluna ayrı ayrı görevler verilerek harekete geçirdi.
İstanbul Ardahan Kültür Evi Yönetim Kurulunun 1 nolu yönetmeliği ile yönetim kurulu ve komitelerin çalışma alanları ve çalışma biçimleri ayrı ayrı belirtildi. Yönetim Kurulu yönetmeliğinde en fazla dikkat çeken konu ise Kültür, Sanat, Eğitim ve Örgütlenmeye önem vermesi dikkatlerden kaçmadı.
İstanbul Ardahan Kültür Evi Yönetmeliğinde Ardahan ile ilgili bilgi bankasının oluşması, Kadın ve Gençlik Kollarının güçlendirilmesi, Yeni tiyatro oyunlarının sergilenmesi, Ardahan Spor Kulübünün kurulması, Ardahan Meclisi ve Ardahan Federasyonuna katılım konusunda alt yapının oluşması olduğu dikkat çekti.
İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer Dağ’ın imzası ile yayınlanan iç yönetmelik gereği Eylül ayından itibaren çalışmalara hız verileceği bildirildi.