Tarım ürünlerinde son yıllarda görülen fahiş fiyat artışları vatandaşları tarım sektöründe üretici olmaya yönlendiriyor. Ardahan'da tüketilen sebze ve meyve ürünlerinin tamamına yakınının il dışından gelmesi sebze ve meyve fiyatlarındaki fiyat artışını da katlayarak büyütüyor.
Ardahan'da alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi mümkünken, coğrafi konumu ve karasal iklim nedeniyle insanların beynine işlenmiş "Ardahan soğuk, hiçbir şey yetişmez" yanlış bir algıda bu çeşitliliğin olmaması yönünde en büyük nedenlerden biri.Ardahan'ın genelinde arazi yapısı ve çevresel etkiler bakımından tahıldan, mısıra, erikten cevize, elmadan fındığa yüzlerce çeşit ürün yetiştirmek mümkün. Ancak bu ürünlerin hangisinin hangi bölgede ve ilçede hatta hangi köyde üretilmesinin bilinmesi gerekiyor. Planlı bir tarım politikasının uygulanması durumunda ise Ardahan'ın il dışından tarım ürünü getirmesine ihtiyaç kalmayacağı gibi il dışına da tarım ürünlerinin satışı mümkün olacaktır.
Ardahan'da hangi ürünler hangi bölgelerde yetişir?
Ardahan tarım özellikleri bakımından iki bölgeden oluşmaktadır.
1. Bölge; Ardahan Merkez, Göle, Hanak, Damal ve Çıldır bölgesinin bazı bölgeleri yani 1800-2000 rakımlı arazi yapısında yer alan tarım arazileridir. Bu arazilerin özellikleri sert ve uzun kış şartları nedeniyle yıllık toplam yetiştirme sezonu 4 ay (125 gündür)
2. Bölge; Posof Merkez ve Çıldır alt bölgelerinde kalan tarım arazileridir. Bu alanlarda rakım 900 metrenin altında kalması nedeniyle yıllık ürün yetiştirme gün sayısı ise 7 aydan (215 gün) uzun sürmektedir. Ayrıca bu bölge mikro klima özelliğinden dolayı kış aylarında bile her çeşit sebze yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Ardahan'da uygulanacak doğru bir tarım politikası ile tahıl ürünlerinden arpa ve buğday başta olmak üzere çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, vişne, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarımsal ürünlerde yetiştirilebilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: