İstanbul Ardahan Kültür evi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından yapılan açıklamada Ardahan’daki festivallerin bir düzene girmesi ve karışıklığın önlenmesi amacı ile Kültür ve Sanat Birimimiz tarafında festivallerde uyulması gereken kural ve kaideleri ile festival tarihlerinin belirlenmesi konusunda uyum sağlanması amacı ile bir iç yönetmelik taslağı hazırlanmıştır. Hazırlanan taslak 25.04.2012 günü Ardahan Valiliğine, Ardahan Belediye Başkanlığına, Ardahan Rektörlüğüne ve Ardahan Milletvekillerine iletilmiştir. İlgili birimlerin görüş ve önerilerinin alınmasından sonra gelecek festivallere de ışık tutacak ve yetki karmaşalığını ortada kaldıracak ve bir kurumsal kimliğe sahip olunacaktır” denildi.
İstanbul Ardahanlılar Kültür Evi 5253 sayılı kanun ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun ilgili maddelerine dayanarak hazırladığı yönetmelik taslağının 17 Maddesinde il, ilçe ve Beldelerde yapılan festivallere yer vermiştir. ARDAHAN İL, İLÇE, BELDE VE KÖYLERDE YAPILAN ŞENLİK VE FESTİVAL YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve TanımlarAmaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Ardahan’nin doğal ortamını, kültürünü, bal, kaşar, tereyağı gibi l ürünlerini ulusal ve uluslararası boyutta tanıtmak, İl dahilinde yapılan geleneksel Festivallerine kaynak yaratma, Ardahan’i iç ve dış turizme açmak, festival düzenleme ve yürütme kurullarının görevlerini tanımlamak; kurulacak komisyonlar, festival programın içeriği, bütçesi, eğitim burs ve yardımı verilmesi ve esasları ile festival düzenlenirken uyulması gereken etik davranış ilkelerini belirlemek, bu ilkelere uygun davranış göstermeleri açısından onlara yardımcı olmak, görevliler ile bu görevlerin yerine getirilmesinde adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratan durumları ortadan kaldırmak suretiyle sivil toplum kuruluşları yönetimine halkın güvenini artırmak, toplumu; sivil toplum kuruluşları görevlilerinden beklemeye hakkı olduğu davranışlar konusunda bilgilendirmek ve bu kurullara başvuru usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik; Ardahan ili dahilinde yapılan geleneksel Festivalleri i düzenleyen İl, İlçe ve köyleri adına kurulmuş Dernekler başta olmak üzere; diğer sivil toplum kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşları yönetici, yetkili ve üyelerini; yönetim ve denetim kurulu ile düzenleme kurulu, yürütme kurulu başkan ve üyeleri, komisyon başkan ve üyeleri dahil tüm yetkilileri kapsar.
Hukuki dayanak
Madde 3 — 5253 sayılı kanun ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun ilgili maddeleri
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
a) Kaymakam; İlçe Kaymakamlarını,
b) Belediye Başkanı; İl İlçe ve Belde Belediye Başkanlarını,
c) Festival Genel Kurulu: Ardahan Valiliği başkanlığında mazeret nedeniyle valilik yetkilisinin katılamamaları halinde il de İl Belediye Başkanı, İlçelerde İlçe Belediye Başkanı ve Beldelerde ise Belde Belediye Başkanı başkanlığında; hala görevi devam eden düzenleme kurulu, yürütme kurulu, Ardahan Üniversitesi Rektörü, Siyasi Partilerin Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları ile İl ve İlçeler adına faaliyet gösteren bütün gönüllü kuruluşların başkanları, mahalle ve köy muhtarları, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri ile istemeleri halinde tecrübelerinden istifade etmek ve geniş katılımı sağlamak bakımından görevi sona eren belediye başkanları ve dernek başkanları, Festival ağası ve geçmişte festival ağalığı yapanlardan oluşur.
d) Festival düzenleme kurulu teşkili; İlde Vali, ilçe ve beldelerde ise Kaymakam ve Belediye Başkanı başkanlığında, Festival Ağası, Dernek Başkanları, İl Kültür Müdürü ile esnaf, işadamı, sanayici, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ilçe ve il dernekleri ile gönüllü kuruluşlar İLE arasından hukuk, mali müşavir, öğretmen, öğrenci, doktor, mühendis, mimar, yönetici, deprem ve çevre uzmanı, AB uzmanı ile yazılı ve görsel basının temsilcileri arasından atanmış 16 kişiden oluşur. Kurulun % 5’nun bayanlardan oluşması zorunludur.
e) Düzenleme Kurulu Başkanı: Kaymakam ve Belediye Başkanını,
f) Festival Yürütme Kurulu Başkanı: Düzenleme Kurulu üyesi de olan İl dışında kurulan Dernek Başkanları dönüşümlü olarak Başkanlık yaparlar..
g) Festival Yürütme Kurulu: İl dışında kurulan Dernek Başkanları ve seçilecek 8 üyeden oluşur ( Dernek Başkanları bu kurulda zorunlu olarak yer alır). Üyelerden en az 2’sinin bayan olma zorunluluğu vardır. Genel kurula katılacak bayan üye olmaması halinde bayan üye sayısı dikkate alınamayabilir. Her dönem yürütme kurulunun en az 3 üyesinin yenilenmesi gerekir. Aday çıkmaması veya aday olarak önerilen kişilerin bu görevi kabul etmemeleri hali bu durumun dışındadır. Yürütme kurulunda herhangi bir şekilde boşalma olması halinde, yürütme kurulu başkanı tarafından önerilen kişiler ilk düzenleme kurulu toplantısına sunulmak ve onayın ardından göreve başlarlar. Son düzenlene kurulu toplantısından sonra herhangi bir boşalma halinde ise doğrudan yürütme başkanı tarafından bu kişiler görevlendirilerek göreve başlarlar.
h) Seçimler; Bütün seçimler ilgili kurulda seçimden önce gizli veya açık oylama şekillerinden hangisiyle yapılacağı katılanların oyuyla belirlenir.
i) Sekretarya: Bütün sekretarya, belge ve bilgiler yürütme kurulu tarafından mümkünse elektronik (otomasyon) ortamında ve her halükarda doküman olarak arşivlenmek suretiyle muhafaza edilir ve bu şekilde işlemler yerine getirilir. Yürütme kurulu bu belge, bilgi ve dokümantasyonları görevi bitiminde yeni seçilen yürütme kuruluna zimmetle devreder.
j) Komisyonlar: Komisyonlar genel kurulda seçilir veya yürütme kuruluna verilen yetki kapsamında yürütme kurulunca belirlenen en az 3 üyeden oluşur. İlk toplantıda kendi aralarında görev dağılımı yaparak 1 başkan seçer ve bunu yazılı olarak yürütme kuruluna bildirir. Bu komisyonlar;
Komisyonun Adı , Görevi, Başlangıç ve bitiş süresi
1. Adı :Mali işler ve Kaynak Yaratma Komisyonu:
Görevi: Festival bütçesini hazırlama ve Nihai hesabı genel kurula sunarak ibra etmek
Başlangıç ve bitiş süresi: Genel kurulda seçilir ve takip eden genel kurulda ibrasıyla sona erer
2. Adı: Teknik işler Komisyonu
Görevi: Fiziki ortam-alan-ulaşım-barınma-ses düzeni
Başlangıç ve bitiş süresi: Genel kurulda seçilir ve takip eden genel kurulda ibrasıyla sona erer
3. Adı: Sanat Komisyonu
Görevi: Sanatçı ve sanatsal çalışmaları belirleme-görüşmeleri yapma- program akışı- sunumun planlanması
Başlangıç ve bitiş süresi: Genel kurulda seçilir ve takip eden genel kurulda ibrasıyla sona erer
4. Adı: Sempozyum – Panel – Eğitim ve Tanıtım Komisyonu
Görevi: Tanıtım Kokteyl-Basın Açıklaması-Görsel ve Yazılı Basın bülten ve toplantıları- En az bir panel veya bir bilimsel toplantı- Eğitim burs ve yardımları
Başlangıç ve bitiş süresi: Genel kurulda seçilir ve takip eden genel kurulda ibrasıyla sona erer
Komisyonlar yürütme kuruluna bağlı ve doğrudan yürütme kuruluna karşı sorumlu olup, yürütme kuruluyla eşgüdüm içinde çalışır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Kurul, Düzenleme Kurulu ve Yürütme Kurulu Toplantıları
Genel Kurul Toplantısı
Madde 5 — Genel Kurul her yıl Mayıs ayında henüz görevi sona ermemiş yürütme kurulu tarafından ve düzenleme kurulu başkanı ile müştereken belirlenen gündemle toplanır. Katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Genel kurul toplantısı için mevcut yürütme kurulu tarafından derneklerden Mayıs ayında Yönetim, Denetim kurulu üye listesi ile görevi sona eren dernek başkanlarının adres ve telefonları yazılı olarak istenir. Bu yönetmelik hükümleri doğrultusunda listeler üzerine genel kurula katılacak üyeler tespit edilerek hazirun cetveli hazırlanır. Bu hazirun cetvelinde belirtilen kişiler genel kurul tarihinden en az 15 gün önce taahhütlü mektup, elektronik posta ve SMS ile davet edilirler. Bu davete gündem ve görüşülecek rapor, bütçe, yönetmelik ve değişiklik tekliflerinin eklenmesi zorunludur. Hazirun cetvelinde; genel kurula bu tüzük uyarınca katılma hakkı bulunan kişiler ile katılmaması gereken kişilerin bulunması halinde gerekli itirazlar Yürütme kuruluna yazılı olarak yapılır ve yürütme kurulunca yapılan itiraz başvuru tarihinden itibaren en geç 3 gün içinde karara bağlanarak sonuç ilgili kişi ve kuruma yazılı tebliğ edilir. Karara karşı genel kurula itiraz hakkı vardır. Yürütme kurulu tarafından hazırlanan “hazirun cetveli” dikkate alınarak imza karşılığı genel kurula katılma hakkı olan üyelerin katılımı sağlanır. Genel kurul kayıtlı üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır. Salt çoğunluğun sağlanamaması halinde en az bir hafta sonra çoğunluk aranmadan toplantı yapılır. Genel kurul; yürütme kurulu sekreteri tarafından gerekli kontroller yapılarak çoğunluğun olduğunun tespiti üzerine açılır. Açılış maddesinden sonra, genel kurul divana seçilecek 1 başkan 3 üye tarafından yönetilir. Genel kurul çağrı belgeleri, gündem, hazirun cetveli, yönetmelik ve diğer gerekli belgeler genel kurulu yönetecek divan başkanına verilir. Genel kurul tutanakları divan heyetince imzalanır. Bütün belgeler, genel kurul evrakları yeni seçilen yürütme kuruluna teslim edilir. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerden mazeretsiz olarak üst üste iki genel kurula katılmayan üyenin bu hakkı ortadan kalkar. Bir daha festival düzenleme kurulu dahil hiçbir kurulda yer alamaz. genel kurula asaleten katılınır. Vekaleten oy kullanmak veya katılmak mümkün değildir. Genel kurulda oylama ve seçimin (açık veya gizli oyla) ne şekilde yapılacağı seçimden evvel divan tarafından iki öneri oylanmak suretiyle tespit edilir. Genel kurul sonuçları genel kurul defterine yazılır veya yapıştırılarak imza edilir, katılanlarca imza altına alınarak ve 5 yıl süreyle saklanır. Festival genel kurulu her şeyden evvel hesap verebilirliği, öngörülebilirliği, hizmette yerindeliği ve beyana güveni esas alırlar. Ardahan Valisi ve Ardahan Belediye Başkanı onur konuğu olarak davet edilir.
Festival Düzenleme Kurulu
Madde 6 — Festival düzenleme kurulu İlde Valinin İlçe ve Beldelerde İlçe Kaymakamı veya Belediye Başkanı’nın başkanlığında Dernek başkanları ile genel kurulda seçilmiş diğer gönüllü kişilerden oluşur. Kurulun % 5 nin bayan olması zorunludur. Bu zorunluluk kurula bayan adayın katılmaması fiziki koşullar nedeniyle görev üstlenilememesi hallerinde 1 bayan üyeye kadar indirilebilir. Kurul aksine karar alınmadıkça kendiliğinden Şubat, Nisan, Haziran aylarının 2. Pazar günü saat 15.00 da toplanır. Üst üste iki toplantıya mazeretsiz katılmayan üyenin görevi kendiliğinden sona erer. Toplantı gündemi yürütme kurulu tarafından belirlenir bütün üyelere 7 gün önceden SMS, Faks veya elektronik posta ile gönderilir. Gündem ayrıca komisyon başkan ve üyelerine de gönderilir ve toplantıya katılmaları sağlanır. Alınan kararlar karar defterine sıra ve seri numarası ile yazılır veya yapıştırılarak katılanlarca imza altına alınarak 5 yıl süreyle saklanır. Olağanüstü hallerde yürütme kurulu başkanı düzenleme kurulunu belirlenen gündemle toplantıya çağırabilir.
Yürütme Kurulu
Madde 7 — Yürütme kurulu festival düzenleme kurulu tarafından seçilen 8 üye ile Dernek Başkanlarından oluşur. İlk toplantıda görev bölümü yapılarak başkan dışındaki görevler olan yardımcısı ve bir sekreter ile sayman seçer. Yürütme kurulu başkanı, festival düzenleme kurulu başkan vekili sıfatı ile onun bulunmadığı toplantı ve yerlerde vekâlet görevi yapar. Festival düzenleme kurulu başkanının katılmadığı veya bulunmadığı toplantılara başkanlık eder. Genel sekreter, festival genel kurulu, festival düzenleme kurulu ve festival yürütme kurulu ile komisyonların sekretarya, muhafaza görevini de yapar. Gerekli hallerde Genel sekreter yardımcısı seçilebilir. Toplantı gündem ve tarihi genel sekreter tarafından yürütme kurulu başkanı ile müştereken belirlenip 7 gün önceden bütün üyelere gönderilir. Yürütme kurulu aksi kararlaştırılmadıkça her ayın ilk Cuma akşamı saat 19.00 da önceden belirlenen ve üyelere gönderilen gündemle toplanır. İlgisine göre komisyon başkan ve üyeleri ile festival düzenleme kurulu başkanı da yürütme kurulu toplantısına katılabilir. Yürütme kurulu toplantı tutanakları seri ve sıra numarası ile yürütme kurulu defterine yazılır veya yapıştırılır. Festival yürütme kurulu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; bütün Gölelilerin festivale katılımını kolaylaştırmayı, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamayı, festival hizmet kalitesini yükseltmeyi, katılımcıların memnuniyetini artırmayı, hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklı olmayı hedeflerler. Yürütme kurulu toplantıları ayrıntılı olarak tutanağa geçer. Toplantı sonuç tutanakları toplantı tarihinden itibaren 10 gün içinde düzenleme kurulu üyelerine elektronik ortamda veya yazılı metin olarak gönderilir. Olağanüstü hallerde yürütme kurulu başkanı yürütme kurulunu belirlenen gündemle toplantıya çağırabilir.
Amaç ve misyona bağlılık
Madde 8 — Festival görevlileri, festivalin amaçlarına ve misyonuna uygun davranırlar. Toplumun çıkarları, refahı ve festival hizmet idealleri doğrultusunda hareket ederler.
Dürüstlük ve tarafsızlık
Madde 9 — Festival gönüllüleri ile bu yönetmelik gereği görev verilmiş görevliler; tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ederler. Görevlerini yerine getirirken ve hizmetlerden yararlandırmada dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle ayrım yapamazlar, insan hak ve özgürlüklerine aykırı veya kısıtlayıcı muamelede ve fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalarda bulunamazlar.
Festival görevli ve gönüllüleri; takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanırlar. Gerçek veya tüzel kişilere öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef alan bir davranışta bulunamazlar, kamu makamlarının mevzuata uygun politikalarını, kararlarını ve eylemlerini engelleyemezler.
Saygınlık ve güven
Madde 10 — Festival görevli ve gönüllüleri, bütün halkı, katılımcı ve misafirlerin güvenini sağlayacak şekilde davranırlar. Görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın festival hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar.
Festival görevli ve gönüllüleri; halka hizmetin kişisel veya özel her türlü menfaatin üzerinde bir görev olduğu bilinciyle hizmet gereklerine uygun hareket eder, hizmetten yararlananlara kötü davranamaz, işi savsaklayamaz, çifte standart uygulayamaz ve taraf tutamazlar.
Yönetici veya denetleyici konumunda bulunan Festival görevlileri; keyfi davranışlarda, baskı, hakaret ve tehdit edici uygulamalarda bulunamaz, açık ve kesin kanıtlara dayanmayan rapor düzenleyemez, mevzuata aykırı olarak kendileri için hizmet, imkan veya benzeri çıkarlar talep edemez ve talep olmasa dahi sunulanı kabul edemezler.
Nezaket ve saygı
Madde 11 — Festival görevli ve gönüllüleri; üstleri, meslektaşları, astları, diğer personel ile hizmetten yararlananlara karşı nazik ve saygılı davranırlar ve gerekli ilgiyi gösterirler, konu yetkilerinin dışındaysa ilgili birime veya yetkiliye yönlendirirler
Yetkili makamlara bildirim
Madde 12 — Festival görevli ve gönüllüleri; bu yönetmelikte belirlenen etik davranış ilkeleriyle bağdaşmayan iş ve eylemlerde bulunmalarının talep edilmesi halinde veya hizmetlerini yürütürken bu tür bir eylem veya işlemden haberdar olduklarında ya da gördüklerinde yada kanuni olmayan bir durumu tespit etmeleri veya kendilerine bildirilmesi halinde bu durumu yetkili birim ve başkanına (düzenleme, yürütme ve komisyon başkanları) bildirirler.
Festival birim başkanları; Festivalin düzenlemesine herhangi bir zarar gelmemesi için gerekli tedbirleri alırlar.
Festival malları ve kaynaklarının kullanımı
Madde 13 — Festival görevli ve gönüllüleri; bina ve taşıtlar ile diğer Festival malları ve kaynaklarını Festival ve halkın amaçları ve hizmet gerekleri dışında kullanamaz ve kullandıramazlar. Bunları korur ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri alırlar. Festival gelirleri Festival Düzenleme Kurulu Başkanı ve Yürütme Kurulunun Başkanları tarafından Festival adına açılan banka hesabına yatırılır. Ve en az iki imza ile çekilir. 1000 TL üzerinde olan nakit çekimleri için yürütme kurulunun kararı zorunludur.
Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık
Madde 14 — Festival yetkili ve görevlileri; genel kurula katılanlar ile halkın bilgi edinme hakkını kullanmasına yardımcı olurlar. Gerçek ve tüzel kişilerin talep etmesi halinde istenen bilgi veya belgeleri, özel bilgiler ve istisnalar dışında, usulüne uygun olarak verirler.
Başkanlar; Festival süreç, faaliyet ve denetim raporlarını uygun araçlarla kamuoyunun bilgisine sunarlar. Başkanlar; bu hizmetleri ile ilgili temel kararların hazırlanması, olgunlaştırılması, alınması ve bu kararların uygulanması aşamalarından birine, bir kaçına veya tamamına, aksine yasal bir hüküm olmadıkça, o karardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek olanların katkıda bulunmasını sağlamaya dikkat ederler.
Hesap verme sorumluluğu
Madde 15 — Festival görevlileri, hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında sorumlulukları ve yükümlülükleri konusunda hesap verebilir ve kamusal değerlendirme ve denetime her zaman açık ve hazır olurlar. Yönetici Festival görevlileri, festival amaç ve politikalarına uygun olmayan işlem veya eylemleri engellemek için görev ve yetkilerinin gerektirdiği önlemleri zamanında alırlar.
Yönetici Festival görevlileri; yetkisi içindeki görevleri en iyi şekilde yapmaları için gerekli tedbirleri alırlar. Bu tedbirler; uygulama, eğitim ve bilgilendirme konusunda uygun çalışmalar yapmayı, görevlilerin karşı karşıya kaldığı mali ve diğer zorlukların aşılması ve her konuda dikkatli davranmayı ve kişisel davranışlarıyla Festivale her yönüyle örnek olmayı kapsar. Yönetici Festival görevlileri; bütün gönüllü çalışanların davranış ilkeleri konusunda uygun eğitimi sağlamak, bu ilkelere uyulup uyulmadığını gözetlemek izlemek ve etik davranış konusunda rehberlik etmekle yükümlüdür.
Bölgedeki kamu görevlileriyle ilişkiler
Madde 16 — Festival görevlileri ile bölgedeki kamu görevlileri arasındaki ilişkileri düzenleme, davet ile izinler ve diğer işlemleri yürütmek festival düzenleme kurulu başkanı, festival yürütme kurulu başkanı ve festival yürütme kurulu sekretaryası tarafından yürütülür. İhtiyaç duyulması halinde Festival düzenleme kurulu başkanı tarafından sınırları ve süresi belirtilmek suretiyle görevlendirme yapılabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Şenlik ve Festivallerin Adı, Programı, Afişler, Dağıtılacak Hediyeler ve Ödüller
Şenlik ve Festivallerin Adları
Madde 17 —
Ardahan :”Ardahan Ulusal Kültür ve Bal Festivalı”
Göle : “Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali ”
Çıldır :” Çıldır Kültür ve Göl Festivalı”
Damal : “Damal Kültür ve Tanıtım Festivali”
Aşık Şenlik : “Aşık Şenliği Anma Etkinliği”
Posof :
Hanak :
Hoçvan: “Hoçvan Kültür ve Yayla Şenlikleri”
Köprülü : “Canibek Kültür ve Yayla Şenliği”dir. Her yıl düzenleme sayısı öne gelmek suretiyle ilan ve afişe edilir. Logo ve tanıtımda Tabiat, Sanayi ve bölge resimleri figürleri kullanılabilir.
Festival Programları
Madde 18 —
1) Festival Programları her yıl Genel Kurul tarafından belirlenir. İl dahilinde aynı gün içerisinde birden fazla festival ve etkinliğe izin verilmez.
2) Festivali yapacak olan İl, İlçe ve Belde yürütme kurulu festivalin içeriğini festival tarihinden en az 15 gün önce yazılı olarak Festivaller Genel Kurulu Başkanlığına iletilmek üzere sekreter yaya bildirir.
3) Festival öncesi son cumartesi günü bütün köy ve mahalle muhtarları ile İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi üyeleri, Esnaf, Zanaatkâr, Festival Ağası, Kamu kurum ve Kuruluşları yetkilileri ile gelen dernek başkanlarının katıldığı yerel toplantı yapılarak iş programı ve uygulaması kararlaştırılır.
4) Festival öncesi İl de İl Belediye Başkanı İlçelerde ise Kaymakam’ı ve Belediye Başkanı başkanlığında kurulan heyet (birden fazla heyet kurulup iş bölümü yapılabilir) bütün köylere ziyarette bulunarak muhtarlar ve hemşerileri bilgilendirip festivale davet eder, katılımını sağlarlar.
GEÇİCİ MADDE 1
2012 Yılı için Festival Programı
1) 24 Haziran 2012 günü saat 13.00 de İstanbul Taksim Meydanında “Festivaller Kenti Ardahan’da Buluşalım” sloganı ile etkinlik düzenlenerek tanıtım yapılacaktır.
2) 24 Haziran 2012 günü akşam İstanbul’da Ardahan Konulu Panel düzenlenecektir.
3) 30.06.2012 Cumartesi günü Ardahan Merkezde “Festivallere Merhaba” kokteyli
4) Hoçvan Yayla ve Kültür Festivali : 1 Temmuz 2012 Pazar
5) Köprülü Canibek Kültür ve Yayla Şenliği: 5 Temmuz 2012 (Perşembe)
6) Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali: 6-7-8 Temmuz 2012 (Cuma, Cumartesi, Pazar)
7) Aşık Şenliği Anma Etkinliği : 14 Temmuz 2012 (Cumartesi)
8) Çıldır Kültür ve Göl Festivali: 15 Temmuz 2012 (Pazar)
9) Posof : 21 Temmuz 2012 (Cumartesi)
10) Damal Kültür ve Tanıtım Festivali : 22 Temmuz 2012 (Pazar)
11) Hanak : 28 Temmuz 2012 (Cumartesi)
12) Ardahan Kültür ve Bal Festivali: Ağustos Ayının 1 Haftası Cuma, Cumartesi ve Pazar günü
Festival Tanıtımı
Madde 19— Festival öncesi ve festival süresince kullanılacak malzemeler yürütme kurulunca kararlaştırılarak düzenleme kurulu tarafından onaylanır. Bu onayda kullanılacak malzeme türü, (bez-kâğıt) reklâm alanı, (açık-kapalı-yazılı-görsel) renk, boyut ve miktar belirlenir. Verilen yetki kapsamında malzeme temini yürütme kurulunca yerine getirilir. Malzeme dağıtımı, teslim alacak yetkililer, afişlenecek yer ve alanlar, bu kararda detaylı olarak belirlenir. Bu konuda ihtiyaç hasıl olması halinde yürütme kurulu tarafından komisyon kurulabilir veya profesyonel danışmanlar atanabilir.
Festival Hediye ve Ödülleri
Madde 20 — İlçe merkezinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlköğretim ve Lise Müdürleri ile Köylerde Dernek Başkanları ile derneği bulunmayan köylerde muhtarlar tarafından belirlenerek festivalden en az 15 gün önce yazılı olarak festival yürütme kuruluna bildirilen;
a) İlköğretim ve Lise birincileri Sonrası girilen sınavlarda en yüksek puan alan (Derece) : Birer adet PC veya Dizüstü Bilgisayar (Üniversite sınavlarında farklı alanlar karşılaştırılarak herhangi bir alanda en yüksek puan alan eşitlik halinde festival alanında önceden belirlenen saatte kura çekmek suretiyle belirleme yapılır. Sınav sonuçlarının daha sonra açıklanması halinde ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı tespit üzerine durumun yazılı olarak bildirilmesi tarihinden itibaren 15 gün içinde)
b) Her bir İlköğretim okulu birincisine: Birer Cumhuriyet altını
c) Her bir Lise ve Meslek Lisesi birincisine: Birer Cumhuriyet altını
d) Plaket ve Flama: Kime verileceği düzenleme kurulu tarafından; şekli, deseni ve tipi ise yürütme kurulu tarafından belirlenir.
Festival yürütme kurulu ihtiyaç duyması halinde ilgili kişi ve kurumlardan bilgileri yenileyebilir. Festival tarihine kadar sınavla girilen yerlerin sonuçlarının açıklanmamış olması halinde buna ilişkin hediye ve ödüller sonuçların resmen açıklanmasının veya sonuçların temin edilmesinden sonra verilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Bütçe – Komisyonlar - Eğitim Yardımı-Eğitim Bursu- Web Sitesi
Festival Bütçesi
Madde 21 — Bütçe her yıl genel kurulda alınan çalışma planı kapsamında yeni göreve başlayan yürütme kurulu, Mali işler ve Kaynak Yaratma Komisyonu ortak çalışması ile hazırlanır. Detay rapora bağlanır ve İlk düzenleme kurulu toplantısı gündemine alınarak müzakere edilerek karara bağlanır. Bütçe gelir ve giderlerinin ayrıntılı raporu her düzenleme kurulu toplantısında gündeme alınması ve toplantı öncesi bütün üyelere dağıtımı yapılır. Bütçe aşağıdaki kalemlerden oluşur.
Gelirler
1) Festival Tanıtım Kokteyl Yemeği Gelirleri
2) Sponsor gelirleri
3) Kültür ve Turizm Bakanlığı Katkı Payı
4) Belediye Katkı Payı
5) Dernekler Bağışları
6) Festival Ağası Katkı payı
7) Bağış ve Yardımlar
8) Reklâm gelirleri
9) Anı malzemeleri, stant yeri bağışları
10) Diğer sair gelirler
Giderler
1) Tanıtım Kokteyl
2) Festival Tanıtım Yemeği
3) Festival Gösteri ve Sanat Giderleri
4) Festival Reklâm Giderleri
5) Festival Hediye ve Ödül Giderleri
6) Festival Alanı Düzenleme Giderleri
7) Festival Burs ve Eğitim Yardımı Giderleri
Saydamlığın ve hesap verebilirliğin bir göstergesi olarak festival genel kurul öncesi gerçekleşen bütçenin düzenleme kurulu Başkanı tarafından kamuoyuna açıklanması ve ayrıca genel kurul çağrısı ile birlikte genel kurul üyelerine gönderilmesi zorunludur. Bütçede artan gelirler bir sonraki festival bütçesine aktarılır. Bütçe sorumluluğu birinci derece Düzenleme Kurulu başkanı olmak üzere yürütme ve düzenleme kuruluna aittir.
Madde 22 — Komisyonlar yetki, sorumluluk ve çalışma biçimleri
Mali işler ve Kaynak Yaratma Komisyonu: Festival bütçesinin bütçe ilkeleri doğrultusunda hazırlanması, düzenleme kuruluna sunulması, müzakere esnasında teknik bilgi verilmesi, gelir ve harcama şeklinin (en fazla kasa limiti, harcama komisyonu ve harcama yetki sınırı, ödeme vadeleri) belirlenmesi, gelir ve harcamaların denetlenmesi ile festival sonrası gerçekleşme oranı ile nihai hesabın genel kurula sunulmasını yapmak. Ayrıca düzenleme ve yürütme kurulunca verilen diğer görevleri yapar.
1) Teknik işler Komisyonu: Festival alanı düzenlemesi, temel ihtiyaçların belirlenerek Belediyeye bildirilmesi, Belediye olanakları ve bölgede yapımı mümkün olmayan malzeme temini, işlerin yaptırılması ile düzenleme ve yürütme kurulunca verilen diğer işleri yapar. Ulaşım ve Barınmanın planlanması yapılarak festivalden en az bir ay önceden yetkili kurullara bildirir. Festival süresince Ses-Işıktan sorumludur.
2) Sanat Komisyonu: Festivalde sahne alacak sanatçılar ile görüşmeler yapmak, teknik ve diğer altyapının hazırlanması, sanatçıların festival alanına ulaşımı, barınmalarını sağlar. Festival program akışı, sunum ve sunucunun belirlenmesi konuları ile düzenleme ve yürütme kurulunca verilen diğer görevleri yapar.
3) Sempozyum – Panel – Eğitim ve Tanıtım Komisyonu: Festivallerin Ulusal ve Uluslar arası boyutta tanıtılması konusu esas alınarak, düzenleme kurulunca kararlaştırılan panel, Sempozyum konusunu belirlenmesi ön çalışması ile katılması düşünülen panelistler ile görüşmeler yapmak, sanatçı ve özel misafirlerin bölgeye intikalinin sağlanması, ağırlanması, barınması ve uğurlanmasını yapmak. Festivalin görsel ve yazılı basında tanıtımını yapmak. Düzenleme kurulun verdiği yetki kapsamında yürütme kurulunun görüşü alınarak basın açıklaması, duyuru ve yazılı sorulan soruları yanıtlamak. Ayrıca düzenleme ve yürütme kurulunca verilen diğer görevleri yapar.
Eğitim Yardımı Verilmesi
Madde 23 — Eğitim yardımı; İlköğretim Lise, Meslek Lisesi ve Üniversite öğrencileri festival alanında kurulan stantlarda kendileri tarafından bizzat müracaatları ile yapılır. Müracaatlarda seri ve sıra numaraları basılı olarak önceden hazırlanmış ve yürütme kurulu başkanı tarafından arka sayfası imzalanmış ve mühürlenmiş başvuru formları kullanılır. Ağır hastalık ve engelli olanların başvuruları yürütme kurulu başkanının izniyle görevlendirilecek bir gönüllü tarafından yerinde veya faksla alınabilir. Eğitim yardımı verilecek öğrenci sayısı her yıl bütçe ile düzenleme kurulca belirlenir ve ilan edilir.
Eğitim Bursu ve Verilmesi
Madde 24 — Eğitim bursu; Üniversite’de okuyan (örgün eğitim)veya o yıl sınava giren ancak henüz yerleşme sonuçları açıklanmayan öğrenciler tarafından festival alanında kurulan stantlarda bizzat kendileri tarafından ön müracaatları yapılır. Müracaatlarda seri ve sıra numaraları basılı olarak önceden hazırlanmış ve yürütme kurulu başkanı tarafından arka sayfası imzalanmış ve mühürlenmiş başvuru formları kullanılır. Ağır hastalık ve engelli olanların başvuruları yürütme kurulu başkanının izniyle görevlendirilecek bir gönüllü tarafından yerinde veya faksla alınabilir. Ön başvuruyu festival alanında yapanlardan öğrenimlerinin devam ettiğini veya ilk defa Üniversiteyi kazananlardan üniversiteye kaydını yaptıranlar buna ilişkin belgelerini önceden belirlenen faks, elektronik ortam veya posta ile tamamlamak suretiyle başvuruları değerlendirmeye alınır. Sınıf tekrarı yapanlara aynı bölüm için verilen burs miktarının ½ si oranında burs verilir. Burs ilgili bölümün eğitim süresi kadar verilir. Örneğin; 4 yıllık bir bölüm için en fazla 4 yıl verilir. Öğrencinin sınıf tekrarı veya ara vermesi nedeniyle 5 nci yıl okuması halinde bu burstan yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora ile yurt dışı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri de burstan yararlanır. Burs miktarı; içinde bulunulan yılbaşında geçerli olan ve 16 yaşından büyük kişiler için uygulanan asgari ücretin;
Sosyal Bilimler için %20 si
Mühendislik, Tıp ve Diş Hekimliği için %25’i
Yüksek lisans ve doktora için 4 yarıyılı geçmemek üzere % 30’u
Yurt dışı lisans, yüksek lisan ve doktora için % 40’ı karşılığı TL dir. Bu oranlar uygulandıktan sonra çıkan miktarlar üste tamamlanır. Burslar ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran ayları için ve her ayın 1–15 arasında öğrencinin başvuru formunda belirttiği veya sonradan bildirdiği KENDİ BANKA HESABINA aktarılır. Nakden ve başkasının hesabına ödeme yapılmaz. Burs verilecek öğrenci sayısı her yıl ilk düzenleme kurulu toplantısında görüşülerek bütçeye konulur ve ilan edilir.
Başvuru usulü
Madde 25 — Başvuru; gerçek kişiler tarafından adı, soyadı, oturma yeri varsa iş adresi ile imzayı kapsayan dilekçelerle, asgari bilgileri kapsayan başvuru formu ile yapılır. Başvuru formuna Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi veya Pasaport fotokopisi eklenmesi zorunludur. Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi veya Pasaport fotokopisi eklenmeyen ve/veya imzasız ile iletişim adres ve telefonu bulunmayan formlar değerlendirilmeye alınmaz. Sonradan ibrazı zorunlu olan eğitiminin devam ettiğine ilişkin belge (öğrenci belgesi) sunmayan veya okul ile ilişiği kesilen, okuldan ayrılan öğrenciye burs verilmez. Verilmiş ise ayrılma tarihi itibariyle son bulur. Buna ilişkin ayrıntılar düzenleme kurulunun verdiği yetki kapsamında yürütme kurulunca istenebilir. Başvuru form, evrak, belge ve bilgiler öğrenci bazında, her okul ve üniversite için bölümler bazında elektronik ortamda ayrıca dosyalanarak muhafaza edilir. Bu bilgilerin on yıl saklanması zorunludur. Sekreterya ve muhafaza görevi yürütme kuruluna ait olup; görevi sona eren yürütme kurulu bu belge ve bilgileri bant ve kayıtları yeni seçilen yürütme kuruluna zimmetle devreder. Burslar; festivalde ve/veya kurulacak tesislerde görev alma ve/veya çalışma karşılığı da verilebilir. Burs alan öğrencilerin mensubu bulunduğu köy ve/veya mahalle, ilçe derneklerine kayıt olmaları ve gönüllü olarak görev almaları kendilerine önerilir. Burslar için puantaj yapılması halinde bu şekilde gönüllü kuruluşlara üye olanlara 10 puan fazla (veya diğerlerine 10 puan düşük )verilir. Şartların eşitliliği halinde gönüllü kuruluşa üye olan ve sınavda yüksek puan almış öğrenciye öncelik tanınır.
Elektronik ortamda yapılacak başvurular
Madde 26 — Eğitim yardımı ve eğitim bursu başvurunun; gerçek kişiler tarafından festival alanında yapılan ön başvuru tamamlayıcı nitelikte elektronik posta yoluyla tamamlayabilirler. Babası ve/veya annesini kaybetmiş, engelli, hasta (rapor ile tevsiki zorunludur) mecburi olarak çalışan (staj, ihtiyaçtan dolayı çalışan, izin alamayan) Ardahan doğumlu, annesi ve/veya babası Ardahan doğumlu veya Ardahan Nüfusuna kayıtlı olanlar festival boyunca elektronik ortamda hazırlanmış site veya belirtilen sitelerden yapabilir. Başvuru ekinde verilmesi gereken belgeler bu tarihten itibaren en geç 15 gün içinde elektronik ortamda verilmiş olan adrese posta ile veya faksla gönderilir.
Başvuruların kabulü ve işleme konulması
Madde 27 — Başvuru dilekçeleri başvuru defterine kaydedilir ve başvurana iki suret düzenlenen başvuru tarih ve sayısını içeren alındının aslı verilir. Elektronik ortamda kayıt edilir. Buna ilişkin alındı verilir. Başvuru bitimi saatinin sonunda durum en son başvuran aday, başvuru formu sıra ve sayısı belirtilmek suretiyle tutanağa bağlanır. Tutanağın bir örneği ile başvuru belgeleri gönüllü veya yetkili kişilerce en geç ertesi gün mesai saati sonuna kadar yürütme kuruluna teslim edilir.
Web (İnternet) Sitesi
Madde 28 — Festivaller için www……………………. ile kurulan site ile gerekli tanıtım yapılır. Site yönetimi ve teknik işlemler yürütme kurulu başkanı ile teknik sorumlu tarafından ifa edilir. Sitenin işleyişi, forum, yazılar temsil ettiğimiz toplumumuzu daha ileri götürecek, onure edecek, hiçbir olumsuzluğa müsaade etmeyecek şekilde yayınlanması sağlanır. Buna özen gösterilir. Burada oluşabilecek teknik hatalar teknik sorumlu, diğer hatalar yürütme kurulu başkanı başta olmak üzere düzenleme kuruluna aittir.
Denetim
Madde 29- Düzenleme kurulu üyeleri tarafından istenen bilgi ve belgeler mümkün olması halinde istendiğinde, aksi halde en geç 15 gün içinde yürütme kurulunca ibraz ve/veya bilgilendirilmek suretiyle yerine getirilir. Gerekli hallerde, düzenleme kurulu içinden 5 kişilik denetim komisyonu kurularak süreli olarak denetim yetkisi verilir. Bu şekilde yapılan denetim sonucu bir rapor ile belirtilen süre içinde düzenleme kuruluna sunulur. Sonucu düzenleme kurulunca yerine getirilir.
Yürürlük
Madde 30 — Bu Yönetmelik genel kurul tarafından kabul edildiği günden sonraki gün yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 31 —Bu yönetmelik 1 geçici olmak üzere toplam 32 maddeden ibaret olup; Yönetmelik hükümlerini Festival Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.
Geçici Madde 1 — Bu Yönetmelik ilk genel kurulu takip eden festival hazırlıklarıyla birlikte uygulamaya konulur. Her derneğe genel kurul sonucu ile birlikte gönderilir. Kamuoyuna açıklanır.