Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024/2025 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni müfredat taslaklarını yayınladı. Ancak, Eğitim Sen, yapılan değişikliklerin eğitim sendikaları ve kamuoyundan uzak bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasına sert tepki gösterdi.
Şeffaflıktan Uzak Süreç
MEB’in müfredat hazırlıklarının kimler tarafından yapıldığı ve nasıl geliştirildiği konusunda kamuoyunu bilgilendirmemesi, sürecin şeffaf yürütülmediği eleştirilerini beraberinde getirdi. Eğitim Sen, müfredat değişikliklerinin bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak, çeşitli yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ancak, bu süreçte böyle bir tartışma ortamının sağlanmadığına dikkat çekti.
Dinselleşme Kuşatması
Eğitim Sen, MEB’in ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitim sistemi içine Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ve dini vakıf ve cemaatleri dahil ettiğini belirtti. Bu durumun eğitim sisteminde yaşanan dinselleşme kuşatmasının en son ve en tehlikeli aşaması olduğu ifade edildi. Müfredat değişiklikleriyle laik ve bilimsel eğitimin geri plana itildiği, ders kitaplarında ‘milli ve manevi değerler’in merkeze alındığı belirtildi.
İtaatkâr Nesiller Yetiştirme Amacı
Eğitim Sen, MEB’in asıl hedefinin düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen ve itaatkâr nesiller yetiştirmek olduğunu öne sürdü. Bilimsel eğitimle ilgili pek çok noktanın müfredattan çıkarıldığı, tek adam rejiminin siyasal ve ideolojik hedeflerinin eğitim müfredatına yerleştirildiği iddia edildi. Müfredatta yapılan sadeleştirmelerle bilim, tarih, felsefe ve sanat derslerinin hedef alındığı ifade edildi.Siyasal ve Pedagojik NitelikEğitim müfredatının siyasal bir nitelik taşıdığını belirten Eğitim Sen, yeni eğitim müfredatının farklı yaş gruplarındaki çocuk ve gençlerin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal çizgisine paralel şekilde hazırlandığını savundu. Bu durumun eğitim alanı başta olmak üzere, toplumun farklı kesimleri tarafından tepkiyle karşılandığına dikkat çekildi.
Laik ve Bilimsel Eğitim Vurgusu
Eğitim Sen, yeni müfredatın laik ve bilimsel eğitimden uzak olduğunu, dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığını belirtti. Eğitim müfredatının, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek laik ve bilimsel bir içerikte olması gerektiğini savundu. Ayrıca, çokdillilik temelli anadili eğitimini esas alan yeni ve demokratik bir müfredat hazırlanması çağrısında bulundu.
Birlikte Mücadele Çağrısı
Eğitim Sen, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddettiğini belirterek, eğitim ve bilim emekçileri, öğrenciler, veliler ve tüm kamuoyu ile birlikte bu müfredat değişikliklerine karşı mücadele edeceklerini duyurdu. "Bilime ve laik eğitime açıkça meydan okuyan müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: