Serhat Kalkınma Ajansının desteklediği SOGEP projesi olan Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi Projesi kapsamında Ardahan’da arı yetiştiricilerine propolis, polen ve perga (arı ekmeği) toplanması ve Uygun koşullarda saklanmasına yönelik 30 ve 31 Mayıs 2023 tarihlerinde Kafkas Arısı üretim ve Eğitim ve Gen merkezi müdürü Sinan Aydın ve Gıda Mühendisi Esma Sarıkaya Özcan tarafından teorik ve uygulamalı eğitim verildi.
Propolis, polen ve perga üretiminin Ardahanlı arıcılarına tanıtmak ve bal dışında alternatif diğer arı ürünlerinin üretimlerinin yaygınlaştırılarak katma değeri yüksek ürünlerin ekonomiye kazandırılması ile üreticilerin gelir kaynaklarının artırılmasının hedeflendiği proje de kursiyerlere ayrıca polen tuzaklı taban ve propolis tuzakları verileceği gibi toplayacakları Propolis, polen ve pergaları kurum paketleme ve dolum tesisinde kurutma, temizleme, ekstraksiyon vs. işlemlerini yaparak temiz ve kaliteli arı ürünlerini pazarlayabilecekler.
Kafkas Arısının gen merkezi konumundaki Ardahan'in başta bal olmak üzere propolis , perga, polen gibi diğer arı ürünlerinin de geliştirilmesi ve üretim yöntemlerinin öğretilmesi ile arıcılık Ardahan ilimizin en önemli geçim kaynaklarından birisi olacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: