Ellerindeki 300 damızlık ana arının sıcak bölgeye taşınacağını ifade eden Doğan, kurum olarak bu yıl yaklaşık bin 700 ana arı üretildiğini ifade etti.
Üretimin temelinde iklim şartlarının bulunduğuna dikkati çeken Doğan, "Özellikle temmuz ayı biraz daha iyi olsaydı sayımız daha artacaktı. Her şeye rağmen geçen yıllara oranla kıyasladığımızda iyi bir sonuç elde ettik. Bu yıl döllenme ve yumurtadan da iyi sonuç aldık" dedi.
Doğan, üretilen ana arıların yüzde 20'sinin kent dışına satıldığını belirterek, "Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir. Hedeflerimiz ve planlarımız bunu daha da artırmaktır. Çünkü kaliteli bir Kafkas arı ırkını üretiyoruz. Bir ana arı 40 liradan hesaplandığında önemli bir girdi oluyor. Mayıs ayında üretime başladığımız ana arıya bu günlerde son verdik" diye konuştu.
Üretimleri sayesinde gerek bal gerekse de ana arı üretiminin de kalitesinin artacağını ifade eden Doğan,"Her çalışmanın temelinde saf Kafkas arısının bölgede yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Bizim burada asıl hedef ve amacımız tüm kentte saf Kafkas ırkının hakim olmasını sağlamaktır. Bunu her noktaya yaymaktır. Ayrıca kentte melezlemiş olan ırkları da bu üretimle saflaştırmaktır. Bu yönde de teknik ve uzmanlarımızla çalışmalarımız aralıksız sürüyor" ifadelerine yer verdi.
BAYAN ARICILARIN EĞİTİMİ DEVAM EDİYOR…
Kafkas Arısı Üretim ve Eğitim Gen Merkezi Müdürlüğü tarafından Serhat Kalkınma Ajansına (SERKA) sunulan 'Kafkas Bal Arısının Muhafazası ve Bayan Arıcıların Eğitimi Projesi'nin devam ettiğini de açıklayan Doğan: "Bu proje kapsamında İlimiz geneli bayan arıcılara Modern Arıcılık ve Ana Arı Üretim Teknikleri konusunda kurs verilmektedir. Kurumumumuz tarafından verilen bu kurs 30.08.2013 tarihinde başlamış olup, 10 gün süreyle hem uygulamalı hemde teorik olarak devam edecektir. Kursu başarıyla tamamlayan bayan arıcılara İlimiz Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaktaşa Arıcılık Sertifikası verilecektir. Bu sertifikaya sahip olan bayan arıcılarımız ülke genelinde arıcılık faaliyetlerinde bulunma hakkı elde edeceklerdir" diye konuştu.