23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk bayramı münasebetiyle Ardahan TEDAŞ İl müdürlüğünü ziyaret eden öğrenciler müdürlüğü devir alır almaz icraatlarını ve projelerini ortaya koydular.
Akpınar konukları kabul ettikten kısa bir tanışma konuşmasından sonra makam koltuğunu çocuklara verdi. İlk olarak TEDAŞ ve iş ortamı hakkında bilgi alan Çocukların yaptıkları konuşma ve sundukları çözüm önerileri çok ilginçti.
Yaşlarına rağmen çevreye ve insanlığa karşı bu kadar sorumluluğu hissetmek çoğu büyükleri bile geride bıraktılar. Koltuğu devralan Kutay Kaya adlı öğrenci HES’e karşı olduğunu suların önünü tıkayarak oluşturulan barajların gereksiz ve insanlığa haksızlık olduğunu belirterek elektrik üretmenin tek alternatifin su olmadığını açıklayarak rüzgârdan faydalanmak suretiyle ülkenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti.
Kutay; “Benim elimde yetki olsa ve yeterli param olsa tüm barajları yıkıp yerine tüm yüksek alanlarda rüzgâr türbinleri kurarak elektrik üretirdim. Ayrıca ülkenin depreme dayanıklı değişik yerlerine dört adet nükleer enerji santrali kurarak dışarıya elektrik satardım. Şimdi uygulanan yanlışlar geleceğin çocuklarına yani benim torunumun torunlarına bir şey kalmayacağının endişesini taşıyorum”dedi.
KAÇAK EKİBİ 1000 KİŞİ OLMASI LAZIM
Kayıp kaçakla mücadele ekibin sayısını ve verilen ceza miktarını yetersiz bulan yeni müdür, cezaların yükseltilmesini ve çalışan sayısının 100 hatta 1000 olmasını istedi. Şayet 1000 adet personel fazla olursa 900’ünü günlük olarak havaya üfletip rüzgâr oluşturma işinde kullanılabileceğini ve bu rüzgârdan elektrik üretebileceğini belirtti. Bu açıklamayla herkesi güldüren öğrenci hayalde sınır tanımayan projelerini hiç çekinmeden çok rahat ve kendinden emin duruşuyla anlatmaya devam etti.
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ ETKİN KULLANILMALI
Öğrenciler elektrik üretimi yapılırken çevre ve doğa düzenini buzacak çalışmalardan kaçınılması gerektiği, elektriğin komplesi yeraltından akışının sağlanması ve trafo merkezlerinin şehirden uzak olması gerektiğini belirttiler. Elektrik üretiminde kömürün kullanılmasından da rahatsızlık duyan çocuklar, "Güneş ve rüzgar enerjisinden gerektiği gibi faydalanılırsa, doğa güzeli nehirlerimiz özgürlüğe kavuşabilir ve hava kirliliği sorunu ortadan kalkar" şeklinde açıklamalarda bulundular.
TEDAŞ İl Müdürü Meryem Akpınar, gelen konuk öğrencilere çeşitli hediyeler vererek "Siz değerli çocuklarımız bu denli sınırsız ve büyük düşünmeleriniz sayesinde ülkemizin geleceği aydınlık ve çevreye verdiğiniz önemle güzel günler göründüğünü söyleyebilirim. Çünkü gelecekte bu ülkeyi sizler yöneteceksiniz. Hepinizi, ufkunuzun bu denli geniş olmasından dolayı tebrik ediyorum." diyerek öğrencileri tek tek kutladı.