2002 yılında çok büyük bir oy oranıyla İktidara gelen AK Parti Ardahan’da Kenan Altun’u aday ederek o rüzgara Ardahan'ında kapılacağını düşünerek aday konusunda kararını vermişti.
Ama Türkiye’de AK Parti rüzgarı eserken Ardahan’da AK Partinin dalları sallanmıyordu bile, sandıkları patlatan o rüzgar Ardahan'da yoktu ve AK Parti,DYP barajı aşamadığı için 1.sıradaki adayı Kenan Altun 6500 oy almış ve 4. olmuştu,DYP baraı aşamadığı için AK Partili Kenan Altun Milletvekili olmuş herkes işin şaşkınlığı içinde idi.
Kenan Altun Meclise gidince hiçte beklenmeyen söylemlerle Ardahan ve Ardahanlı seçmenle arasını açmaya başlamış, kısaca Başbakan’a gelen Raporlara göre zaten 4.sırada seçimi kazanan Altun’un bir daha aday gösterilmesi halinde Ardahan’da sıkıntı yaşanacağı yazıyordu.
Bunun üzerine 2007 seçimlerinde bol adaylı bir süreci tetikleyen AK Parti sonuçta,Saffet Kaya muhaliflerinin tüm çabalarına rağmen, Karadeniz lobisi, Gürcü lobisi vs lobilerden sonra Saffet Kaya olayın’da AK Parti'de karar kılındı ve 2007 yılı 22 Temmuz seçimleri yapıldı, seçim saati bitip sandıklar açıldığında. Ardahan'da oy patlaması yaşanıyor, Saffet Kaya Haklı olarak bu benim başarım diyerek herkese hava atıyor, söz söylüyordu, Kaya belki’de doğru söylüyordu.
Gerçekten’de %400 oy oranı artışı ve %42 oranında oy alınmıştı. Ama Saffet Kaya’nın bu başarılı trendini etrafındakilerin iilerleyen süreçte yanlış yönlendirmeleri sonucu aşağı çekeceğinin hesabını kimse yapmıyordu. Çünkü Kaya AK Partili olmuştu ama etrafındakiler Kurşun asker gibi AK Partili değil, Saffet Kaya’cı idiler.
Kaya bu ekibin yönlendirmesiyle önce Göle teşkilatı, derken İl teşkilatını değiştirmeye, dönüştürmeye kalkınca Ardahan’da kızılca kıyametler kopuyor. İl ve Göle İlçe teşkilatı Saffet Kaya ve ekibini Ankara’ya kötülüyor, Kaya’da boş durmuyor bunları aldırmaya uğraşırken,Bu kavgalarlauğraşalım derken önlerine 29 Mart seçimleri geldi çattı, hem belediye başkanı adayları, hemde il genel meclisi üyeleri için yapılan pazarlıklar çok ciddi kavgalara neden oluyor. Nusret Koyuncu ve ekibi ile Göle’den Cengiz Çapan ve Sabri muratoğlu ittifak halinde Kaya’ya listelerde söz hakkı vermemeye çalışıyorlar ve çokda başarılı oldular.
Saffet Kaya Ardahan Belediye başkanı adayı konusunda Genel Merkezin aylar öncesinden Faruk Köksoy’un üzerinde durmasını görüp bu konuyu aşamayacağını görünce Faruk benim adayımdır diye sahip çıktı ve Kaya’nın tek çıkış kapısı bu Faruk Köksoy'un kazanması konusu idi ve öyle yaptı.
Hanak-çıldır-posof adayları Kaya’nın dedikleri oldu ama Posof ve Çıldır’da kaybedeceği çoktan belliydi.
Göle’de Sabri muratoğlu fazla pas vermediği için Saffet ve karşıtları bu kavgalarla birlikte her şeyi izleyen seçmenin karşısına çıktılar ve 2007'de alınan başarı gitmiş, 22500 olan oy oranı 16000 lere düşmüş ve parti içi kavganın seçmeni nasıl etkilediği ortaya çıkmış. İl genel Meclis üyeleri seçimindeki başarısızlaıktan dolayı Meclis Başkanı CHP’den birisi olmuştu.
Bu sıkıntılı süreçte Ardahan Belediyesini almak gerekiyordu(eski başkanlardan bıkan Ardahanlıların İktidarın hizmeti gelir diye) AK Partinin Belediye seçiminde Sandıkta patlama yapması Saffet Kaya ve Ekibine toparlanma fırsatı verdi.Bu başarı Kaya'nın elini çok güçlendirdi ve bu olaydan sonra Göle grubunun desteklediği ve bir türlü görevden aldıramadığı Vali'yi Faruk Köksoy'la birlikte aldırmanın hazzını yaşadılar.
SAFFET KAYA YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR
Ama Haziran Ayında Yapılacak AK Parti il Başkanı seçimi’nde Kaya yine stratejik bir hatayla Çevresinin yanlış telkinleriyle,İl teşkilatının ve Göle’nin istemediği aday O.Nuri Yıldız ile seçime gitti, oluşan muhalefet nedeniyle Kaya ve ekibi sandıkta 2 kat fark yiyerek seçimi tamamlamış, Kaya’ya yol gösterenler bir kez daha Ardahan’ın onların istediği gibi bir il olmadığını anlamamışlar. Halen daha DYP'de siyaset yaptıklarını sanmaktaydılar. Ve Kaya'ya yanlış üzerine yanlışlar yaptırmaya devam ettiler.
Stratejik hatalar yapan Kaya, Göle teşkilatı ve Ardahan İl teşkilatı ile uğraşmanın bedelinin pahalıya patlayacağını anlayınca kavgayı bırakıp, herkesi kucaklaması gerektiğini anladı ve şu an bu çizgide devam etmektedir.
Kaya,yatırımların önünü açarak Ardahan’ın kalkınması için bir Bakan getirip, onu yolcu ederken diğerini karşilamaya başlayıp hizmetlerle halkın karşısına çıkınca halkın nabzını tutmaya başladı, bu arada Genel Merkezde kavganın seçim öncesi uzamaması için Nusret Koyuncu ve Ekibine görevden el çektirip, Yunus Baydar ve ekibini getirmesi ve uyumlu bir çalışma ortamı oluşturması sonucu halkın içinde birlikte hareket eden ekip olarak gözüktüler. Ama kazın ayağının ilerleyen günlerde hiç te öyle olmadığı ortaya çıkacaktır, izleyip hep beraber göreceğiz.
12 Eylül Referandumu bu olumlu çalışmaların meyvesini verecekmi, vermeyecekmi? diye beklerken açılan sandıklarda 2007 yılında o hizmet sevdasıyla Ardahanlıdan oy isteyen Saffet Kaya’ya ve ekibine seçmenin yine bir şans vermesi,sandıklarda 2007 yılına göre %30 oy artışı sağlamsı halkın bu sulh ve sukuneti iyi bir gelişme olarak algılanmasında fayda olduğunu apaçık ortaya koymaktadır.Buradan alınması gereken mesajın,Kavganın siyasileri nasıl bitirdiğidir.
Eğer Saffet Kaya kavgayı değil, hizmeti, birlik ve beraberliği ön planda tutar, mağdur ettiği kesimleride yanına alırsa, referandumda aldığı oy'u 2011 seçimlerinde arttırarak alırsa, AK Partinin Ardahan’da 2-0 kazanması için yeter ve artar bile, çünkü Hayır oylarının içerisinde MHP, DP, sivil toplum kuruluşları ve marjinal oylarla birlikte duruyor.
CHP GÜRSEL TEKİN KOZUNU ARDAHAN'DA KULLANACAKTIR
AK Parti ve onun Ardahan'daki temsilcileri, Göle’li CHP’li Gürsel Tekin faktörünüde göz ardı etmeyecek bir şekilde çalışmasına devam ederse ciddi kazanımlar elde ederek 2011 seçimlerine gidecektir.
Ensar Öğüt önümüzdeki seçimde Ardahandan aday olmayacak.
BUNUN YERİNE CHP GÖLE'DEN İSMİNİ ŞU AN YAZMAYACAĞIMIZ ANKARA'DA OTURAN BİR İŞ ADAMINI ADAY EDECEKTİR.
Göle oylarının CHP'nin Aday Göstereceği Göle'li etkili bir isme gitmesi ihtimali olduğundan dolayı AK Parti Ardahanda 2.Parti durumuna düşebilir.
İşte bu durum Saffet Kaya’nın bundan sonraki izleyeceği stratejiye bağlı, eğer böyle devam eder her kesimi kucaklar ve seçime böyle giderse, hem liste’de sorunu olmayacak, hemde 2-0 yapmak sıkıntı oluşturmayacaktır. Ancak Bunun dışındaki eski tutum ve davranışlar, CHP ve BDP nin ekmeğine yağ sürecektir.
Referandumdaki gibi diğer oylar CHP öncülüğünde toplanırsa o zaman her yer toz duman olacaktır.
Bu site editörünün bir analizi inanıp inanmamak bu işin içinde olanları ilgilendirir.
Saygılarımızla...