Merhum Güven için ayrıca 18 Ocak'ta ise Ankara'da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılacak olan anma töreni düzenlenecek. Anma törenine, bilim ve siyaset çevresinin yanı sıra ailesi ve dostları katılacak.
ADI ANILMAK MI İSTENMİYOR..!
Karslıların ve Kafkas Üniversitesi camiasının gönüllerinde taht kuran ve hasretle anılan Merhum Güven, bilindiği gibi birçok projeye imza koymuştu. Fakat Kafkas Üniversitesi Senatosunun I. Yıl Anma töreninde deklere ettiği gibi Güven'in sağlığında son derece önemsediği Tıp Fakültesi Onkoloji Servisine adının verilmesinin askıda bırakılması ise sevenlerini ve yakın çevresini üzmeye devam ediyor. Güven'in Onkoloji Servisine adının verilmesi durumunda ise kendisinin özgün, değerli kişiliği ve önemli eserleriyle saygıyla yaşatılacak.
KARSLILAR VE ARDAHANLILAR, O'NU ASLA UNUTMAYACAK
Oysa Karslılar ve Ardahanlılar Sevgili Hacamız Güven'i, her zaman ve her alanda kendisine teslim edilen bayrağı zirveye taşıyan, teslim edilen emanete sınıf atlatan, bunun için de gece gündüz arkadaşlarıyla çalışan bir değer olarak tanıdı. O her zaman akademik ve idari personelin ve öğrencilerinin yanında oldu. Ayrıca Kars, Ardahan ve Iğdır Üniversiteleri için yapabileceğine ne varsa yapmaya çalıştı. Bütün bunları yaparken de sürekli bilim üzerine ve yarattı şevk ve coşkusuyla çalıştı.
Güven Hoca, ancak dönemin ve ülkenin koşullarının tüm baskı ve sancılarını çeken ama inandıklarının hep arkasında dik durarak direnen bir akademisyendi. O aynı zamanda yakalandığı zamansız ve amansız hastalığa yenik düşen onurlu ve saygın bir Cumhuriyet ve bilim adamı idi. Güven, rektörlük görevini layıkıyla tamamlayan ve bayrağı gururla devreden Kars ve Ardahan'ın yetiştirdiği önemli değerlerden biriydi. Kampus alanındaki yatırımların çoğunda büyük emeği olan Güven, KAÜ'yü bölgenin hatta Kafkasların en iyi üniversitelerinden biri haline getirmek için büyük çaba harcadı." Bizlerde ÖLÇEK Gazetesi ailesi olarak Merhum Güven'e Allah'tan rahmet, eşi Aysel Güven, Çocukları ve sevenlerine bir kez daha sabırlar diliyoruz.
ESERLERİYLE YAŞAYACAK
İşte; Prof. Dr. Abamüslüm Güven'in Kars Kafkas Üniversitesine bıraktığı eserler: Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası. Veteriner Fakültesi Çiftlik-Ahır Projesi. Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Bloku. Fen-Edebiyat Fakültesi idari binası giriş ve zemin katı 23 ayrı poliklinik haline getirilmesi. Tıp Fakültesi 120 yataklı hastanesi (Hayırseverlerin yardımını alarak yaptırdığı). Hayırsever Saygıdeğer Vasfiye Eriş tarafından yaptırılan 200 kişilik kız öğrenci yurdu. Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu binasının içerisinde hayırseverler tarafından 120 kişilik kız öğrenci yurdu. 64 dairelik lojmanlar. Kredi Yurtlar Kurumu'ndan 500 kişilik yurt yapımı kararı aldırdı. İki Adet kapalı halı saha. Beş bin kişi kapasiteli stadyum.
Haydar Aliyev Eğitim Merkezi ve donatımı. Beş Km'lik Kilit taş döşeme yol projesi ve refüj Kampüs alt yapı projeleri. Gündüz Bakımevi, ilköğretim okulunun ek binası. Yine eğitim ve üretim amaçlı Et-Süt Pilot Tesisi binası ve bir kısım donanımı. Üniversiteye AB projeleri ve üniversite katkısı ile 55.000 ağaç dikimi. Merkezi kütüphanenin oluşturulması ve ulaşılabilir yayın sayısı 70 000'in üzerine çıkartılması. 9000 m2 kapalı alana sahip Rektörlük Binası tamamlanarak hizmete sunulması. Sarıkamış Beden-Eğitimi ve Spor Yüksekokulu binasının tamamlanarak hizmete sunulması. Bakü Devlet, Tiflis, Nahcıvan ve Ahıska Devlet üniversitelerinin Rektörleri olarak 2009 yılının başında Kars'da buluşarak Kafkasya Üniversiteler Birliği ve Eğitim, Bilim Kültür, Spor Platformunu kurulması. 2007 yılının başından itibaren Veteriner Fakültesi dergisinin SCI Expanded'e kabul edilerek ülkemizde kendi alanında bir ilk olması
ÖĞRENCİ SAYILARI:
Öğrenci tercihinin yoğun olacağı bölüm ve programların açılma projeleriyle öğrenci sayısının yaklaşık 8600'den 13300'e yükseltilmesi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu: YÖK tarafından kabul edilmesi. 2007 yılında Öğretim üyesi başına düşen SCI''de taranan dergilerde yayınlanan yayın sayısında ülkemiz üniversiteleri arasında 25. sıraya yükseldik. 2008 yılında tüm üniversitelerde SCI+SSCI+AHCI'te yayınlanan yayınların öğretim üyesi başına düşen yayın sayısına göre o gün ülkemizde bulunan 115 üniversite arasında 15. sıraya yükselmesi."
PROF.DR. ABAMÜSLÜM GÜVEN KİMDİR?
Abamüslüm Güven: 1965 yılında Ardahan'ın Hanak İlçesi Koyunpınarı Köyü'nde dünyaya geldi. İlk ve Orta öğrenimimi Hanak'ta, Liseyi Posof Lisesi'nde tamamladı. 1983 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne girdi ve 1988 yılında mezun oldu. Bir süre özel sektöre ait bir Et Entegre Tesisinde (İmeks A.Ş - Ankara) muayene veteriner hekim olarak çalıştı. Eylül 1988 tarihinde Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalına Araştırma Görevlisi olarak girdi. Ekim 1989 yılında Kars Veteriner Fakültesi adına FıratÜniversitesi Veteriner Fakültesi'nde doktora eğitime başladı. Aralık 1994 tarihinde de doktora çalışmalarını tamamlayarak Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalındaki görevine döndü. Eylül 1996 tarihinde Yardımcı Doçentliğe atandı. 1998 yılında Doçent, 2004 yılında Profesör oldu. Bu süre zarfı içerisinde Hastalıklar ve Klinik Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcılığı ile 6.5 yıl Ardahan Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Mart 2005 tarihinde Veteriner Fakültesi Dekanlığı'na atandı. 2006-2011 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi rektörü olan Güven, evli ve 3 çocuk babasıydı.
PANEL
TARİH: 18.01.2014, Saat 10 00-12 30
YER: ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ
Kennedy Cad. No: 4 Kavaklıdere /Çankaya/ANKARA
Tel: 0312 468 2105
KONUŞMACILAR:
Prof.Dr. Dursun Ali ERCAN (Milli Savunma Bakanlığı eski Müsteşarı, ADD Bilim Kurulu Başkanı)
Sayın : Faruk DEMİR(CHP MYK üyesi, CHP eski Milletvekili, Çankaya Belediye Başkanı aday adayı)
Prof.Dr. Cemal TALUĞ (Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi eski Rektörü)