1 Mayıs; işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarlamücadele günüdür. Dünya üzerinde pek çok ülkede resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs ilk kezAvustralya’da doğdu. Avustralyalı işçiler 1856’da sekiz saatlik iş günü elde etmek için; gösterileryaparak, toplantılar ve eğlenceler düzenleyerek, hep birlikte bir günlük iş bırakmaya karar verdiler. Budurum diğer ülkelere yayılmaya başladı.
Avustralyalı işçileri ilk izleyen Amerikalı işçiler oldu .Amerika’da 1 Mayıs günü binlerce siyah ve beyaz işçi birlikte işi bıraktı ve sekiz saatlik iş günütalebinde bulundu. Bu sırada Avrupa’da ki işçi hareketi güçlendi ve 1889’ da toplanan Uluslararasıişçiler kongresi oldu. Kongre ; tüm ülkelerin işçilerinin 1 Mayıs 1890’da sekiz saatlik iş günü için hepbirlikte gösteriler yapmasını kararlaştırdı.Türkiye’de ilk kez 1912 de İstanbul’da 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.
1923 de 1 Mayıs günü yasalolarak işçi bayramı ilan edildi. 1935 de 1 Mayıs’a ‘’Bahar Ve Çiçek Bayramı’’ adı verildi ve ücretsiz tatilgünü ilan edildi. Uzun yıllardan sonra 1 Mayıs 1976’da Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’nunorganizasyonu altında Taksim Meydan’ın da çok geniş bir katılımla kutlandı.
1977 yılında İstanbulTaksim Meydan’ın da o güne kadar yapılmış olan 1 Mayıs gösterilerinin en görkemlisi ve en genişkatılımlı olanı düzenlendi. Ancak göstericilerin üzerine ateş açıldı ve 34 kişi üzerine ateş açılmasısonucu öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. 1981 yılında Milli GüvenlikKonseyi 1 Mayıs’ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı. 2008 Nisan’ın da 1 Mayıs’ın ‘’Emek ve Dayanışma Günü’’olarak kutlanması kabul edildi.
22 Nisan 2009 tarihin de TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayısresmi tatil ilan edilmiş oldu.1 Mayıs’lar Dünya’nın birçok önemli ülkesinde ya en büyük ya da simgesel anlamda değer taşıyanmeydan’ında kutlanır. Günün anlamına uygun bir gün yaşanır. Emek her zaman kutsal olduğu için,emekçinin sorunları dile getirilir.
Tüm dünyada coşkuyla kutlanan 1 Mayıs 2014 Emek ve Dayanışmagünü, Türkiye’de ise başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yasaklamalar nedeniyle olaylar yaşanmışve kutlanamamıştır. Açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren milyonlarca emekçinin sorunlarıyasaklar, baskılar, polisiye önlemler yüzünden konuşulamamıştır. 1 Mayıs işçi bayramı olmaktançıkmış, polis bayramı olmuş durumdadır.
Bundan sonra yaşasın 1 Mayıs Polis bayramı diyeceğiz. Amaben umutluyum, bizde de dağların doruklarından yepyeni güneşler doğacak, 1 Mayıs işçinin,emekçinin bayramı olarak kutlanacak ve insanlar birbirlerini seveceklerdir.Tüm dileğim; yasaklarla, baskılarla, işkencelerle ülkemizin suç ve suçlular cenneti halinegetirilmemesidir
Gülcan Işık Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi