Ardahan’da yaklaşık 2 yıldır hizmet veren ardahan Beslenme Ve Diyet Kliniği’nin işletmecisi ve uzman diyetisyen Tuğbanur Kay, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda önemli önerilerde bulundu.
Ramazan’ın, beslenme düzeninin büyük ölçüde değiştiği bir dönem olduğunu belirten Kay, sahur ve iftar saatlerinde doğru beslenmenin enerjimizi korumada önemli rol oynadığını vurguladı.
Uzman diyetisyen Tuğbanur Kay, Ramazan ayında sahurda ve iftarda ne yenilip içileceğine dair şu önemli noktalara dikkat çekti: "Öncelikle tüm Ardahan halkına hayırlı Ramazanlar diliyorum, iftarımızı su veya iki adet hurma ile açmalıyız. Ardından çorba içmek, vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Ana yemekte ise, yeterli protein, karbonhidrat ve yağ alımına dikkat edilmelidir. Ekmek, makarna ve pilav gibi karbonhidrat kaynaklarını doğru miktarda almalı, et, köfte, balık gibi protein kaynaklarını menülerimizde bulundurmalıyız. Ayrıca, her öğünde mutlaka salatalık gibi taze sebzeler de yer almalı. Yoğurt gibi süt ürünleri de tüketilmelidir."
"Sahura kalkmak çok önemli"
Uzman diyetisyen Kay, sahura kalkmanın Ramazan ayında çok önemli olduğunu belirterek; "Ramazan ayında öğün sayıları kısıtlandığı için sahurda alacağımız besinler gün boyu enerjimizi sağlayacaktır. Sahurda tuzlu olmayan, sıvı içeriği yüksek ve vitamin-mineral açısından zengin, işlenmiş hazır gıda olmayan, pratik ve kolayca tüketilebilen besinler tercih edilmelidir."
"İftardan sonra ara öğün yapın"
İftardan yaklaşık 1,5 saat sonra bir ara öğün yapmanın faydalı olacağını belirten uzman diyetisyen Tuğbanur Kay, "Meyve, kuruyemiş ya da yoğurt gibi süt ürünleri tercih edilebilir. Tatlı isteğiniz varsa, az porsiyonlarda sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Ancak şerbetli tatlılardan kaçınılmalıdır. İftardan 2 saat sonra ise açık çay ya da kalp rahatsızlığı olmayanlar için yeşil çay tüketilebilir," dedi.
"Sık sık su tüketin"
Uzman diyetisyen Kay, gün içinde yeterli su tüketiminin önemine de değindi: "İftar ve sahur arasında suyunuzu az ve sık bir şekilde tüketmeye özen gösterin. Birden fazla su içmek, mide rahatsızlıklarına neden olabilir, bu nedenle suyu dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir."
Uzman diyetisyen Tuğbanur Kay, "Ardahan halkına hayırlı Ramazanlar diliyorum. Ramazan ayında sağlıklı beslenme, hem enerjimizi korumamıza yardımcı olur hem de sindirim sistemimizi düzenler. Bu ipuçlarına dikkat ederek Ramazan’ı daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz," ifadelerini kullandı.
ÇİĞDEM KOÇAK
ARDAHAN
Yayınlanma: 05 Mart 2025 - 14:15
Güncelleme: 05 Mart 2025 - 14:34
Uzman Diyetisyen Kay'dan Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri
Uzman diyetisyen Tuğbanur Kay, Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğine dair önemli önerilerde bulundu.
ARDAHAN
05 Mart 2025 - 14:15
Güncelleme: 05 Mart 2025 - 14:34