Ardahan TSM, 9 Şubat Dünya sigara bırakma Günü etkinlikleri kapsamında sigara bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla stand açtı.
Toplum Sağlığı Merkezinde açılan stantta vatandaşlara, sigara bırakma süreci ve tütün ürünlerinin zararları anlatıldı.
Standı ziyaret eden Ardahanlılara, alo 171 hattı, sigara bırakma polikliniği ve sigara bırakma yöntemleri hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, stantta sigara kullanan vatandaşlara karbon monoksit ölçümü yapılırken, sigaranın zararlı etkileri hakkında hazırlanan el broşürleri de dağıtıldı.
Ardahan Toplum Sağlığı Merkezi 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında açılan stand hakkında yaptığı açıklamada ise şu bilgilere yer verildi; “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve tütünle mücadele çalışmalarına dikkat çekebilmek amacıyla etkinlik yapılmıştır” denildi.
Uzmanlar ise her bir sigarada; vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı gibi 4000’den fazla kimyasal madde bulunduran sigaranın Cildin erken yaşlanması, mide ülseri, katarakt, tat ve koku alma duyularında zayıflama, kemik yoğunluğunda azalma, diş kaybı, yara ve ameliyat sonrası iyileşme zorluğu, şeker hastalığı, bel ve sırt ağrıları, bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olmaktadır. İçilen sigaradan dolayı akciğer kanseri riski 22 kat, ağız kanseri riski 30 kat artmaktadır.
ÇİĞDEM KOÇAK

Bu stand-in bence ilk başta okullarda açılması lazım. Cunku okullarda sigara ican çok var. Ayrıca toplumu sigaradan kurtarmak için yeni yetişen gençliği sigaradan uzak tutmak lazım. Okullarda öğretmenlerin sigara içmesini yasaklamak lazım. Hatta sigara ve alkol içen öğretmen olmaması lazım. Öğretmen dediğin çocuklara örnek olmalı. Öğrenciler öğretmenin dediğinden çok yaptığını örnek alır.