Uçakla seyahat etmek isteyen ve Kars Harakani Havalimanına giden Ardahanlı yolcuların başına gelenler, Ardahanlıların Kars’ta yaşadığı ikinci sınıf muamelesi gibi birçok konuda sıkıntılar devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde sitemizde yayınlanan ‘Karslılardan Ardahan’a fren’ adlı haberimiz büyük ses getirtmiş ancak yetkililer harekete geçmemişti.
Yine son günlerde özellikle sosyal medyada dolaşan ve Ardahanlıların Kars’ta yaşadığı sıkıntılar dile getirilmiş ve Ardahan’a havalimanın yapılmasının ne kadar elzem olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.
Ardahan kamuoyunda tüm bunlar yaşanırken, Ardahan Üniversitesine Rektör adayı olarak sahaya çıkan ve her kesimden büyük destek gören Prof. Dr. Şeref Kılıç’ın ‘Havalimanı Üzerine’ ele aldığı ve sosyal medya hesabında paylaştığı yazı taraflı tarafsız birçok okur tarafından yorumlandı.
Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünde görev yapan Ziraatçı Prof. Dr. Şeref Kılıç’ın Ardahan’a Havalimanı yapılırsa Ardahan Ovası’nın tarım ve hayvancılık alanında olumsuz etkileneceğini ve hatta bu projenin gelecek kuşaklara yapılacak en büyük ihanet olacağını söylemiş.
Sayın Kılıç hocam tarım ve ova hakkında kendisine göre haklılık payı vardır. İlin tarıma elverişli alanı 84.250 hektar olduğunu ve bunun ancak sadece % 17’sinde tarım yapıldığını aktarmış.
Yani tarım yapılacak daha çok arazimiz mevcuttur. Yatırım gelecek diye ovanın belirli bir kısmının havalimanına ayrılması doğaldır ve normaldir diye düşünüyorum. Kaldı ki diğer illerde havalimanı için birçok ova ve tarım arazisi gelecek kuşaklar düşünülmeden harcanmıştır.
O illerde bir çok Prof, Doçent, Mühendis ve ziraatçılar sayıca çok olmasına karşın kendi illerinde yapılan havalimanları için destek olmuşlarıdır.
Ardahan’ın nüfusunun yaklaşık 6 katı dışarıda yaşamaktadır. Yaz aylarında otobüslerde yer bulunamadığı için çevre illerin firmaları gece gündüz yolcu taşıyor. Uçaklarda yer bulmak zaten mümkün değildir. Keşke istatistik olarak bu konuyu da ele alsaydınız Şeref Hoca!
Hocam havalimanı hariç diğer görüşlerinize katılıyorum. Havalimanı demek sınıf atlamak demektir. Bildiğimiz Charter uçuş seferleri söz konusudur.
Ardahan’ın elinden alınan ve Rize-Artvin’e kaydırılan Havalimanı projesinin potansiyeli konusunda bilgi eksikliği vardır. Gürcitastan’ın Ahısaka ve Ahırkelek başta olmak üzere Oltu, Şenkaya, Ardanuç, Şavşat Ardahan Merkez ve İlçelerinin oluşturduğu insan potansiyeli günlük bir uçağın kalkmasına yeterlidir. Fotoğrafın büyüklüğüne bakmak lazım. Ardahan’a Havalimanı yapılması için yakalanan tarihi fırsat elimizden kaçtı. Büyük düşünerek Ardahan’a kamu yatırımlarının hepsinin yapılması sıkıntı çıkarmaz.
Ovada yapılacak havalimanı nedeniyle üç beş kamyon otun değeri düşüktür. Ancak havalimanında istihdam edilecek personel ve buna paralel olarak yan kol oluşturacak bir çok sektörde beraberinde canlanacak.
Vay efendim Ardahan’a Kars yakınmış ve bir saatte gidilebiliniyormuş. Tamam, o zaman Ardahan’da doğalgaz yakmayalım nasıl olsa Kars’a yakınız. Ya da Ardahan’da bina market ve manifatura açmayalım, nasıl olsa Kars’a yakındır. Ya da Yalnızçam Kayak Merkezini niye yapıyorsunuz? Bu kadar büyük yatırıma ne gerek var? Şunun şurasında Sarıkamış’a bir saatte varırız. Ey peynirciler, balcılar, Kars bize yakındır, fabrika açmayın, ahır yapmayın, tarım alanlarını zayi etmeyin gibi birçok örnek verebiliriz.
Evet, Tarım konusu Şeref hocanın ilgi alanıdır ve bu konuda başarılı olduğunu biliyorum. Ancak Ardahan’ın stratejik geleceği ve planları arasında Ardahan’a mutlaka havalimanı yapılmasını istemek büyük düşünmek demektir.
Gürcitan’a komşu, üç tane sınır kapısının olduğu Ardahan’da Doğu Anadolu ile Karadeniz’i birleştiren Ardahan’da havalimanı istemek en doğal hakkımızdır Şeref hoca!
Arazi konusunda büyük sıkıntılar yaşayan Karadeniz İllerinin Deniz üzerine inşa ettiği Havalimanları sayesinde balıkçılıkta bitme noktasına gelmiştir diyebiliriz Şeref Hoca,
Kars’ta yapılan Havalimanı nedeniyle Şeker pancarı üretimi düşmüştür diyebiliriz Şeref Hoca!
Kaldı ki Ardahan’da mera hayvancılığı ön planda olduğu gibi, biz bu tarım arazilerini 365 gün kullanmıyoruz. Ovanın küçük bir bölümü Havalimanına ayrılırsa tarım ve hayvancılık bitmez.
KAÇAN FIRSATLAR…
Sonuç olarak sadede gelirsek, Şeref hoca durdu durdu turnayı gözünden vurdu. Havalimanı projenin bir iki siyasetçi dışında Ardahan kamuoyunun ısrarla istediği projelerin başında gelmektedir. Şeref Hocanın zamansız Havalimanı açıklamasını niçin yaptığını başta biz gazeteciler olmak üzere vatandaşlar da merak ediyor.
Ardahan’da kaçan fırsatlara katkı sunmanın akılla, bilimle, tıpla, ilimle, makineyle, mühendislikle, uçakla, topla, tüfekle, toprakla, kartolla, çamurla, otla ve Prof’la izah edilemez!
ARDAHAN
Yayınlanma: 03 Mart 2018 - 01:46
Güncelleme: 03 Mart 2018 - 22:57
Şeref hoca ve ovaya düşen bomba!
Ardahan’ın gelişmesini ve büyümesini istemeyen Kars lobisinin son yıllarda hemen hemen her konuda harekete geçtiğini görüyor ve izliyoruz.
ARDAHAN
03 Mart 2018 - 01:46
Güncelleme: 03 Mart 2018 - 22:57
Bir ardahanlı olarak Kılıç hocanın düşüncesine katılmıyorum gazeteci arkadaş haberde gereken açıklamayı detayıyla ve örneklerle açıklama yapmıştır. Gazeteci arkadaşla aynı fikirdeyim inanyorumki tüm Ardahan ilçeleri ve köyleri .Ardanuç Şavşat Şenkaya ilçeleri köyleri.sınır komşu ülke o*** Gürcüstan sınırımıza yakın o*** il veya ilçeleri ahırkelek Ahıska gibi.Ardahanda Havalimanı istiyorlar Ardahanda havalimanı olmasını şiddetle destekliyorum gazeteci arkadaşlara,da teşekkür ederdim duyarlı oldukları için